Apelacioni sud oslobodio Knox

Knox: Presuda donesena nakon što su nezavisni forenzički istražitelji oštro kritikovali naučni dokaz originalne istrage (EPA)

Italijanski Apelacioni sud u Peruđi odbacio je presudu kojom je Amanda Knox osuđena za ubistvo svoje cimerke iz Velike Britanije i naredio da se mlada Amerikanka oslobodi nakon skoro četiri godine u zatvoru. Italijan Raffaele Sollecito, koji je zajedno sa Knox bio osuđen za isto krivično djelo, također je proglašen nevinim za ubistvo 21-godišnje Meredith Kercher 2007. godine.

Knox je briznula u plač nakon što je odbačena njena presuda iz 2009. godine. S druge strane, porodica Kercher bila je namrgođena i malo zapanjena slušajući odluku Apelacionog suda koju je pročitao sudija nakon 11 sati koliko je trajalo zasjedanje osmočlane porote. Izvan sudnice, nekoliko stotina osoba je uzvikivalo „Sramota, sramota!“.

Unutar suda, roditelji Knox, koji su skoro svakodnevno putovali iz Sijetla, gdje žive, do Peruđe u Italiji kako bi posjećivali 24-godišnju kćer u protekle četiri godine, zagrlili su advokate i plakali od radosti.

„Ovo smo čekali četiri godine“, kazala je Giulia Bongiorno, članica tima advokata koji je zastupao Sollecita.

Nalazi forenzičara

Sestra Amande Knox, Deanna zahvalila se njenom advokatskom timu i svima koji su ih podržavali, prenosi Reuters.

„Zahvalni smo jer se Amandina noćna mora okončala. Ona je doživjela dosta patnje tokom četiri godine zbog zločina koji nije počinila. Također smo zahvalni sudu koji je imao hrabrosti da traži istinu i da odbaci odluku“, kazala je.

Ova presuda je donesena nakon što su nezavisni forenzički istražitelji oštro kritikovali naučni dokaz originalne istrage, kazavši kako je nepouzdan.

Nakon oslobađanja Amerikanke, Victoria Nuland, glasnogovornica Stejt Departmenta, kazala je kako „SAD cijene pažljivo razmatranje situacije unutar italijanskog sudskog sistema“. Dodala je kako će američka ambasada u Rimu nastaviti davati „odgovarajuću konzularnu pomoć“ Knox i njenoj porodici.

Iako je oslobođena optužbi za ubistvo i seksualni napad, Knox je proglašena krivom za klevetu jer je optužila vlasnika bara Patricka Diyu Lulumbu da je on usmrtio Kercher. Za ovo je dobila tri godine, kaznu koju je već „odradila“ pošto je iza rešetaka od 6. 11. 2007. godine.

„Pobijedili smo u ovoj bici, ali ne i u ratu“, kazao je Luciano Chirga, jedan od Amerikankinih advokata nakon što je tužitelj Giuliano Mignini najavio žalbu najvišem italijanskom Apelacionom sudu kako bi „se došlo do pravde“. Ukoliko tužiteljstvo zaista uloži žalbu, što je veoma izgledno, naredni proces će se voditi u odstustvu Knox pošto SAD ne izručuje svoje građane u inostrantstvo ako su tuženi.

U prvobitnom procesu, Knox je bila osuđena na 26 godina zatvora zbog ubistva, dok je njen bivši momak Sollecito dobio godinu manje.

Tijelo 21-godišnje Kercher bilo je pronađeno polunago u lokvi krvi na podu spavaće sobe u kolibi koju je dijelila sa Knox. Njeno tijelo bilo je puno rana od noža i modrica, dok su istražitelji pronašli tragove seksualnog napada.

Izvor: Agencije