Saif al-Islam u bjekstvu na nepoznatoj lokaciji

Saifov konvoj pogođen iz zračnog napada dok je napuštao Bani Valid (EPA)

Grupa južnoafričkih plaćenika još je u Libiji i pokušava izvući Saifa al-Islama, sina Muammara Gaddafija, piše južnoafrički dnevnik Beeld.

Drugi južnoafrički list koji izlazi na afrikanskom, Rapport, prenoseći neimenovane izvore, piše da su u nedjelju jedna ili više južnoafričkih organizacija povezanih s Gaddafijem vrbovale 19 plaćenika iz Južnoafričke Republike kako bi osigurali zaštitu pukovnika i njegove porodice.

Saif al-Islam, kojeg je Gaddafi izabrao za svog nasljednika, pobjegao je iz Tripolija s ocem i bratom Muatassimom tokom bitke i sakrio se u Sirtu.

Bivši libijski vođa i Muatassim su ubijeni, a Saif je umakao snagama Nacionalnog prelaznog vijeća (NPV), prenosi agencija Hina.

Granica s Nigerom

Prema izjavi jednog tuareškog vođe, Saif al-Islam je u utorak došao na granicu Nigera kako bi se ondje sklonio.

Beeld piše da su avioni stacionirani u Johannesburgu i Šarjahu, u Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE), radi prijevoza plaćenika i eventualno Saifa al-Islama, kada to prilike budu dopustile.

Krajem augusta novine su objavile da je grupa Južnoafrikanaca u konvoju iz Tripolija u Niamej prevezla zlato, devize i dijamante Gaddafijeve porodice. Mjesec dana poslije južnoafrički plaćenici su također pomogli Gaddafijevoj supruzi Safiji, njenoj sestri Aishi i sinovima Hanibalu i Muhamedu da se sklone pred napredovanjem pobunjeničkih grupa, navodi Beeld.

Rapport u nedjelju piše da su najmanje dvojica južnoafričkih plaćenika ubijena u napadu NATO-avijacije na Gaddafijev konvoj. Neki su ranjeni, a neki se još skrivaju u Libiji.

Južnoafričko ministarstvo vanjskih poslova nije htjelo komentirati ove informacije.

U srijedu je visoki dužnosnik libijskog NPV-a kazao da su Saif al-Islam i bivši šef obavještajne službe Abdulah al-Senusi predložili da se predaju Međunarodnom kaznenom sudu (ICC).  

Lažni pasoš

“Saifov konvoj je pogođen iz zračnog napada dok je napuštao Bani Valid, ali on je uspio pobjeći živ”, rekao je on.

Jedan zvaničnik NPV-a je u ponedeljak kazao da se Saif al-Islam nalazi u blizini libijske granice s Nigerom i Alžirom i namjerava pobjeći iz zemlje koristeći lažni pasoš.

„On je u trouglu s Nigerom i Alžirom, u oblasti Gat. Dobio je lažni libijski pasoš u regionu Murzuk”, rekao je ovaj zvaničnik za Reuters.

Senusi tvrdi da je često viđao Saifa prije njegovog bjekstva iz Bani Valida, ali da nisu bili bliski.

„Nismo bili prijatelji, ali smo se poznavali. Imali smo profesionalan odnos“, rekao je.

On je dodao da je sa Saifom neko vrijeme bio i Musa Ibrahim, Gaddafijev glavni glasnogovornik, ali da je on pobjegao odvojeno nekoliko dana prije pada Bani Valida.

„Oni predlažu način da se predaju u Hag“, rekao je za Reuters Abdel Madžid Mlegta iz Libije.

Glasnogovornik suda Fadi El Abdulah izjavio je da za sads nema potvrde o tome.

“Mi za sada nemamo potvrdu o tome. Pokušavamo kontaktirati NPV kako bismo dobili više informacija”, rekao je.

Mlegta je kazao da je dobio informacije od obavještajnih izvora koji su mu rekli da Saif al-Islam i Senusi pokušavaju postići dogovor o predaji ICC-u preko jedne susjedne zemlje.

Tužba porodice

ICC je u junu izdao naloge za hapšenje Gaddafija, Saifa al-Islama i Senusija, koje je optužio za zločine protiv čovječnosti.

Porodica Gaddafija dan ranije objavila je odluku da će podnijeti tužbu za ratni zločin ICC-u u Hagu, ističući da je svrgnuti libijski lider ubijen u planiranoj akciji NATO-a. 

Najava tužbe uslijedila je dan nakon što je Gaddafi, prema riječima prelaznih vlasti u Tripoliju, sahranjen na nepoznatoj lokaciji u libijskoj pustinji.

Istražna komisija trebala bi provesti punu istragu okolnosti njegove smrti, pošto su Ujedinjeni narodi (UN) i grupe za ljudska prava izrazili bojazan da je on likvidiran po kratkom postupku, što po međunarodnom pravu predstavlja ratni zločin.

Gaddafijev sin Saif al-Islam često je zvao oca telefonom i bio je obuzet strahom od artiljerijske vatre dok je pokušavao pobježi iz Bani Valida prošle sedmice, rekao je jedan od funkcionera koji je bio uz njega.

„Bio je nervozan. Imao je satelitski telefon i često je zvao svog oca“, kazao je Al-Senusi Sharif, pukovnik u Gaddafijevoj vojsci, koji je bio dio Gaddafijevog osiguranja u Bani Validu do pada tog grada 17. oktobra.

„Stalno nam je govorio – nemojte kazati nikome gdje sam, djelovao je zbunjeno”, dodao je Senusi u izjavi Reutersu iz improviziranog zatvora na aerodromu u Bani Validu, gdje ga drže snage bliske NPV-u.

Saif Al-Islam je jedini Gaddafijev sin koji još nije pronađen. Školovan je u Londonu i odlično govori engleski jezik, a dugo je smatran za prijatelja Zapada u Libiji.

Senusi je Reutersu kazao da je Saif pobjegao iz grada otprilike onog dana kada su Bani Valid zauzele pobunjeničke snage.

Izvor: Agencije