Broj žrtava u zemljotresu u Turskoj premašio 500

Turskoj potrebna međunarodna pomoć u šatorima (EPA)

Broj žrtava zemljotresa u Turskoj povećao se na 523 dok kiša i snijeg otežavaju napore spasilačkih timova da pronađu preživjele.

Četiri dana nakon što je u zemljotresu jačine 7,2 stepena u jugoistočnoj Turskoj  povrijeđeno 1.650 ljudi, desio se novi potres jačine 5,4 stepeni u mjestu Yuksekova, u blizini iračke granice, javio je turski meteorološki zavod Kandili.

Do sada u novom potresu nema povrijeđenih niti veće štete, navodi se u saopćenju zavoda.

Turske vlasti su priznale da su imale problema s prvobitnom distribucijom šatora za izbjegle iz oko 3.000 srušenih zgrada, a u ovo područje već drugi dan stiže međunarodna pomoć.

Nakon što je na početku odbila pomoć, turska vlada je kasnije prihvatila ponude iz brojnih zemalja.

Izrael je poslao montažne kuće, deke i odjeću. Njemačka je poslala grijalice, a pomoć je pristigla i iz Rusije i Ukrajine.

Vojna pomoć

Okružni guverner Munir Karaloglu rekao je da je oko 3.000 zgrada srušeno.

Procijenio je da je potrebna pomoć za oko 600.000 ljudi, ali je nepoznat konačan broj beskućnika.

„Neki mještani čiji domovi nisu oštećeni ne mogu se vratiti kućama zbog novih potresa. Zato svi žele šatore“, rekao je Karaloglu.

U intervjuu s Al Jazeerinom reporterkom Anitom McNaught u Ercisu, pripadnici vojske su rekli da „radimo danonoćno, uopće ne spavamo i neredovno jedemo da bi završili posao“.

McNaught je izvijestila da je na tom području oko 150 vojnika, što je nedovoljno za uspostavljanje kontrole nad velikim grupama ljudi.

Noć u šatoru

U Ercisu je po nekoliko porodica prethodnu noć provelo u jednom šatoru. Neki ljudi su bili primorani spavati okupljeni pod dekama ispred logorskih vatri.

Sermin Yildiz, koja je u osmom mjesecu trudnoće, zajedno s blizancima i mužem dijelila je šator s daljnjim rođacima, četveročlanom porodicom. Njihov trosobni stan u trokatnici nije oštećen, ali se porodica boji vratiti kući.

„Sve je hladnije, djeca kašlju. Ne znam koliko ćemo morati ostati ovdje“, rekla je Yildiz. „Nismo mogli dobiti šator.“

Desetak televizijskih stanica organiziralo je humanitarnu akciju, u kojoj je prikupljeno oko 37 miliona dolara pomoći.

Prema izvještajima lokalnih medija, spasilačke službe iz ruševina su izvukle tijela četveročlane porodice koja se držala za ruke te tijelo jedne majke s bebom u naručju.

Izvori: Al Jazeera i agencije