Neuspješan prekid vatre u Gazi

Ašdod je jedan od raketiranih gradova (EPA)

Prekogranično nasilje između Izraela i palestinskih boraca u Gazi se nastavilo, čime je okončano kratko primirje u kojem je Egipat bio posrednik i koje je trebao od nedjelje ujutro biti na snazi.

Tri rakete su ispaljene na Izrael nakon isteka roka prekida vatre, kazao je izraelski vojni zvaničnik.

Dva projektila je srušio izraelski sistem odbrane protiv raketa „Čelična kupola“, dok je treći pao na jug Izraela bez žrtava i veće materijalne štete, kazao je zvaničnik.

Ranije, izraelska vojska je objavila kako je više od deset raketa i granata ispaljeno iz Gaze od ponoći.

Stanovnici Gaze su kazali kako su čuli eksplozije, dok su izvori Al Jazeere rekli da je Izrael pozvao na novu rundu napada na tamošnje mete Islamskog Džihada.

(Ne)uspješni razgovori

Nasilje je nastavljeno nakon zračnih udara u subotu u kojima je poginulo devet palestinskih boraca u Gazi, te palestinske raketne paljbe u kojoj je poginula jedna osoba u Izraelu.

Izvori bliski Hamasu i Islamskom Džihadu ranije su kazali da će oni pratiti obustavu vatre od nedjelje ujutro.

„Napori i intenzivni kontakti koje su predvodili visokopozicionirani zvaničnici egipatske obavještajne službe doveli su do nacionalnog konsensuza za uspostavljanje mira“ sa Izraelom, kazao je lider jedne od palestinskih grupa za AFP koji je želio ostati anoniman.

Sa druge strane, novinska agencija AP objavila je, citirajući neimenovanog egipatskog zvaničnika, kako su napori posrednika bili uzaludni.

Adham Abu Selmiya, glasnogovornih hitnih službi u Gazi, u subotu je kazao kako je ubijeno pet članova Brigade Al-Qudsa, oružanog krila Islamskog Džihada, dok su trojica ranjena u prvom izraelskom napadu na kamp za obuku nedaleko od Rafaha.

Među poginulima je i komandant imenovan kao Ahmed al-Sheikh Khalil, objavila je grupa.

Poslije je izraelski avion napao više meta u Gazi, naveli su svjedoci i palestinski zvaničnici, pri čemu su poginula još četiri palestinska boca, dok su dvije osobe ranjene.

Najmanje dvoje ubijenih je pokušalo ispaliti raketu Grad na Izrael, kazao je glasnogovornik Al-Qudsa.

U izraelskim udarima istočno od grada Gaze i na područje Han Junisa na jugu, nije bilo žrtava, kazali su očevici.

Dok su rakete i minobacački projektili ispaljivani na Izrael, policija je podigla stepen državne opasnosti na drugu najveću razinu.

Izraelska vojska je objavila kako je napad Rafaha imao „za cilj terorističku ekipu na jugu Pojasa Gaze koja je odgovorna za ispaljivanje vojnih projektila prema izraelskom frontu“.

Nekoliko sati nakon napada, najmanje 20 palestinskih raketa i minobacačkih bombi pogodilo je razne lokacije na jugu Izraela, pri čemu su povrijeđena tri civila, objavila je izraelska policija.

Preuzimanje krivice

Jedna raketa je pogodila zgradu lokalne zajednice, dok je druga pogodila stambenu zgradu i zapalila obližnje automobile i cisterne goriva.

Rakete su pale u gradove Ašdod, Gan Javneh i Aškelon, objavila je policija.

Brigade Al-Qudsa su preuzele odgovornost za raketnu paljbu i objavile video na svojoj internet stranici u kojoj se vidi lansiranje pet raketa.

Narodni Front za Liberalizaciju Palestine također je kazao kako je odgovoran za napade.

Glasnogovornik Hamasovih Brigada Ezzedine al-Qassam okrivio je Izrael za eskalaciju sukoba.

„Okupatori su potpuno odgovorni za zločin u Rafahu i sve grupe otpora ne smiju pustiti da proljevanje krvi naših mučenika prođe bez odgovora“, kazao je glasnogovornik Hamasa Abu Obeida. „Mi čemo razgovarati o odgovoru na ovaj zločin.“

Zračni napad i raketni napadi prije njega su prvi incidenti ovog tipa od 18. oktobra otkako je Hamas oslobodio Gilada Shalita, izraelskog vojnika zarobljenog 2006. godine, u zamjenu za više od 1.000 zatvorenih Palestinaca.

Izvor: Al Jazeera i agencije