Sukobi nakon paljenja džamije u Izraelu

Nakon napada na džamiju, građani su čistili grafite ispisane na hebrejskom (AFP)

Oko tri stotine Palestinaca sukobilo se s izraelskom policijom nekoliko sati poslije paljenja džamije u selu Tuba-Zangarij u sjevernom Izraelu.

Policija tvrdi da su stanovnici sela krenuli u marš prema jevrejskom naselju Roš Pina, bacajući kamenje na policajce i paleći automobilske gume. Policija je odgovorila ispaljivanjem suzavaca i šok-granata prema učesnicima protesta.

Džamija u arapskom selu Tuba-Zangariji u Gornjoj Galileji, u sjevernom Izraelu, teško je oštećena u podmetnutom požaru. 

Al Jazeerin reporter iz Jerusalema Cal Perry javio je da je policija privela grupu ljudi osumnjičenih za sudjelovanje u napadu.

Krivi “ekstremisti”

“Zbog onog što se deseilo u Ujedinjenim narodima, došlo je do povećanog nasilja između naseljenika i Palestinaca i Izraelaca. Ovaj napad je primjer šta se može desiti“, kazao je naš dopisnik.

Portparol policije Micky Rosenfeld, navodi da je zapaljen tepih, i da su oštećeni zidovi u džamiji. Prema navodima Radio Izraela, u požaru je također izgorjelo više primjeraka Kur’ana.

Komandant policije za oblast Galileje general-major Roni Atija je poslije posjete džamiji izjavio da je incident „vrlo ozbiljan kao jedan u nizu napada sa oznakom ’cijene’ ”. Atija je odmah stvorio poseban tim za istragu incidenta, s namjerom da se počinioci dovedu pred sud.

Izraelska vlada je prije nekoliko sedmica uništila ilegalno izgrađene zgrade u nedozvoljenom izraelskom naselju na Zapadnoj obali, poslije čega je odmah usljedilo paljenje jedne džamije.

Stanovnici sela Tuba-Zangriji su incident opisali istim riječima – „vrlo ozbiljan”.

„Jasno je da su ovo uradili jevrejski ekstremisti. Uprkos našim unutrašnjim podjelama, niko od nas ne bi smio da ošteti džamiju”, objašnjava jedan mještanin.

Izraelski premijer Binyamin Netanyahu je izrazio „bijes” zbog paljenja džamije.

„Premijer je bio bijesan kada je vidio snimke, i rekao da je taj čin suprotan vrijednostima države Izrael koja pridaje veliki značaj slobodi vjeroispovjesti,” navodi se saopćenju iz kabineta premijera.

Rak koji raste

Osuda je stigla i od člana Kneseta iz redova Palestinaca, Ahmeda Tibija: „Ko god nije zaustavio ovaj rak koji raste i spaljivanje džamija na okupiranim teritorijama ne bi trebalo da bude iznenađen kada se taj rak raširi i na sam Izrael”.

Prema riječima imama Fuada Zangariye, “spaljena je cijela džamija – sag, knjige, Kur'an, sve je izgorjelo”. Također je kazao da su na ulazu u džamiju na hebrejskom bile ispisane riječi “Palmer” i “osveta”, a unutrašnjim zidovima “ovo je cijena”.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Više iz rubrike Svijet
POPULARNO