Erdogan: Mogući pregovori sa PKK

Vijest o kontaktima između turskih vlasti i PKK iznenadila je tursku javnost, jer je vlada uvijek zvanično odbacivala mogućnost pregovora (AFP)

Turski premijer Recep Tayyip Erdogan izjavio je da ne isključuje pokretanje razgovora s kurdskim pobunjenicima koji su znatno intenzivirali napade posljednjih mjeseci, objavila je u ponedjeljak turska štampa.

U avionu kojim se vraćao iz posjete Makedoniji, Erdogan je potvrdio da su prošle godine održani tajni razgovori s Kurdistanskom radničkom strankom (PKK), koja se od 1984. godine bori protiv Ankare.

“Poslao sam Hakana Fidana (šef obavještajnih službi). On je bio moj specijalni izaslanik”, objasnio je on za štampu.

Snimke tih razgovora održanih 2010. godine u Oslu objavila je štampa i izazvala proteste opozicije. Turski lideri nisu negirali razgovore.

“Nisam bio šokiran što je procurila informacija o razgovorima. Ministarstvo obavještajnih službi i postoji zbog ovakvih stvari. Ako ocijenimo da je potrebno, donijet ćemo odluku i reći kolegama u ministarstvu da učine što treba”, kazao je Erdogan.

Vijest o kontaktima između turskih vlasti i PKK izazvala je šok u Turskoj, jer je vlada uvijek zvanično odbacivala mogućnost pregovora s “teroristima” iz PKK.

Od polovine juna, više od 120 osoba je ubijeno u sukobima i napadima koje je izvodio PKK, uglavnom na jugoistoku zemlje.

Izvor: Agencije


Više iz rubrike Svijet
POPULARNO