Očekuje se ostavka japanskog premijera

Naoto Kan: Na čelu vlade godinu dana (EPA)

Japanski premijer Naoto Kan, koji je u proteklom periodu bio na udaru kritika, trebao bi tokom ovog mjeseca podnijeti ostavku.

Njegovi protivnici smatraju kako je loše upravljao državom tokom krize oko nuklearne elektrane u Fukushimi i oporavka nakon zemljotresa i tsunamija koji je odnio na hiljade života.

Kan, koji je na čelu vlade godinu dana, kazao je ministrima kako očekuje imenovanje njegovog nasljednika 30. augusta, prenosi japanska novinska agencija Kyodo.

Aktuelni premijer se nada da će do kraja njegovog rada parlament donijeti dva ključna zakona o osiguranju obveznica i o promoviranju energije iz obnovljivih izvora.

Njegova Demokratska partija Japana (DPJ) došla je na vlast nakon izbora, prije dvije godine, i okončala vladavinu konzervativaca od pola stoljeća.

U proteklim mjesecima Kanova popularnost je u velikom padu zbog duge “nuklearne” krize izazvane prirodnim katastrofama u martu.

Seiji Maehara, bivši ministar vanjskih poslova Japana, koji je veoma popularan, trebao bi objaviti svoju kandidaturu za zamjenu Kana na čelu vlade.

Maehara, svojevremeno zvani “japanski Tony Blair”, zbog šarma i mirnog ponašanja pred kamerama, dolazi iz konzervativnog krila vladajuće stranke i poznat je po čvrstom stavu prema Kini i Sjevernoj Koreji.

Izvor: Al Jazeera