Kazne za engleske demonstrante

Cameron: Društveni problemi koji su se taložili godiinama eksplodirali su nam u lice (EPA)

Više od 2.800 učesnika londonskih nemira je uhapšeno, mnogima su izrečene oštre zatvorske kazne, dok je britanski premijer David Cameron obećao da će vlada učiniti sve da spriječi “moralni kolaps slomljenog britanskog društva”.

Britanski pravosudni organi savjetovali su općinskim sudovima da djeluju izvan uobičajenih odredbi o kažnjavanju prilikom određivanja kazni optuženima za djela počinjena prilikom nemira početkom augusta.

U skladu s ovim savjetom, slučajevi vezani za građanske nemire o kojima bi obično odlučivali općinski sudovi prebačeni su na viši sud da bi okrivljenima mogle biti izrečene oštrije kazne.

U Manchesteru je majci dvoje djece Ursuli Nevin izrečena petomjesečna zatvorska kazna zbog primanja kratkih hlača ukradenih iz jedne gradske prodavnice.

U Brixtonu, na jugu Londona, 23-trogodišnji student osuđen je na šest mjeseci zatvora zbog krađe flaširane vode iz supermarketa u vrijednosti od 5,7 dolara.

U nemirima, koje je Cameron nazvao “alarmom za buđenje naše zemlje”, poginulo je petero ljudi, a načinjena je imovinska šteta od oko 326 miliona dolara.

Pomoć ugroženima

Na sastanku s omladinom u njegovoj izbornoj jedinici, okrugu Witney, na jugu Engleske 15. augusta,  Cameron je rekao da rasne tenzije, siromaštvo i državni program štednje nisu izazvali masovno nasilje u Londonu i drugim velikim engleskim gradovima.

Do nemira je došlo zbog kriminaliteta i manjka lične odgovornosti, kazao je on, obećavši da će vlada intervenirati da pomogne oko 120.000 socijalno ugroženih porodica.

Cameron je rekao da će vlada uvesti nove politike da bi riješila probleme lijenosti, neodgovornosti i  sebičnosti, koje smatra odgovornim za rasplamsavanje britanskih nemira.

“Društveni problemi koji su se taložili godinama eksplodirali su nam u lice”, kazao je Cameron.

Premijer je obećao da se ministri više neće plašiti javnog raspravljanja o raspadu porodica, ili kritiziranja onih koji svojim ponašanjem daju loš primjer zajednici.

Vođa opozicije Ed Miliband kritizirao je Cameronove planove i pozvao političare da se posvete stvaranju boljih životnih uvjeta za mlade ljude, a ne optuživanju.

“Zahtjevima javnosti neće udovoljiti uobičajeni instinkt političara – uvedi nove zakone, uposli novog savjetnika, ponudi stare predrasude i prazne odgovore”, rekao je Miliband.

Britansko tužiteljstvo izdalo je naredbu tužiocima koja efektivno zagovara javno imenovanje i osramoćivanje malodobnih lica osuđenih zbog krivičnih djela počinjenih tokom nemira.

Osuđenici u sudovima za malodobne obično ostaju anonimni.

Najmlađi osuđenici povezani s građanskim nemirima bili su jedanaestogodišnja djevojčica i dvanaestogodišnji dječak.

Ignoriranje prakse

Glasnogovornik službe za sudove i tribunale objasnio je da je viši stručni saradnik ove službe izdao upute sudijama općinskih sudova da uzmu u obzir mogućnost ignoriranja uobičajene praksu kažnjavanja.

Prema navodima službe, uputa je izdata da bi se omogućila konzistentnost u kaznenoj praksi širom zemlje.

Općinski sud nemire je mogao uzeti u obzir kao otežavajuću okolnost određenog krivičnog djela. Shodno ovoj uputi, na primjer, krađa robe iz razorenih prodavnica smatrana je za ozbiljnije kazneno djelo od obične krađe.

“Kaznena praksa je stvar nezavisnog pravosuđa”, kazao je glasnogovornik službe. “Prema odredbama krivičnog zakona, asistenti sudija i viši stručni saradnici u općinskim sudovima imaju savjetodavnu ulogu o kaznenoj praksi.”

“Svi savjeti daju se javno u sudnici i sve stranke imaju pravo izlaganja. Stručni saradnici trenutno savjetuju općinskim sudijama da uzmu u obzir da li je kaznena praksa jurisdiskcije dovoljna za kažnjavanje nekih učesnika u skorim nemirima”, rekao je glasnogovornik.

Sudije općinskog suda mogu izreći maksimalne šestomjesečne zatvorske kazne za jedno krivično djelo.

Predsjednik odbora Udruženja općinskih sudija John Thornhill lobirao je vladu da ovim sudijama omogući nadležnost kažnjavanja za zatvorske kazne do 12 mjeseci.

Tokom građanskih nemira, Cameron je  u britanskom parlamentu izjavio da svakom učesniku u nasilju tokom nemira prijeti zatvor.

Izvori: Al Jazeera i agencije