Kabul: Napad na Britansko vijeće

U petak obilježen Dan nezavisnosti zemlje od Velike Britanije (Reuters)

Najmanje devetero ljudi poginulo je u snažnim eksplozijama tokom napada na Britanski kulturni centar u afganistanskoj prijestolnici Kabulu u prazničnom danu kojim se obilježava nezavisnost zemlje od Velike Britanije.

Dvije eksplozije odjeknule su u uredu Britanskog vijeća u centru grada u 5,45 ujutro nakon što se nekolicina napadača infiltrirala u zgradu.

Skriven u podrumu

U sljedećih sedam sati, afganistanska policija se borila da obori jednog preostalog napadača koji se sakrio u podrum zgrade.

Britansko ministarstvo vanjskih poslova je u zvaničnoj izjavi konačno potvrdilo da su svi napadači ubijeni.

Izvještaji o žrtvama variraju, ali policijski službenici su rekli da je najmanje devet osoba ubijeno, uključujući i nekoliko policajaca te dva gradska čistača ulica.

Reporter Al Jazeere iz Kabula Bernard Smith, kazao je da su napadači bili veoma dobro naoružani i spremni na dugotrajnu borbu s policijom.

Operaciju protiv napadača vodila je afganistanska policija. Strane trupe su bile prisutne na poprištu, ali su uglavnom bile u pozadini, izvijestio je on.

Napad u petak, za koji u odgovornost preuzeli talibani, došao je u danu kada zemlja obilježava nezavisnost 1919. godine.

Lakša meta

Smith je rekao da Britansko vijeće nije imalo visok nivo osiguranja kao što imaju ambasade, pa je bio lakša meta.

Na poprištu napada ostali su dijelovi izgorjelog auta koji se zabio u zid zgrade i onda eksplodirao.

Agencija AFP izvijestila je o vozilima Hitne pomoći i helikopterima na mjestu napada.

Dok se nasilje nastavlja u mnogim dijelovima Afganistana, ni napadi na prijestolnicu više nisu tako neuobičajeni.

U junu je 21 čovjek ubijen tokom napada na hotel Kabul, uključujući i devet napadača koji su se pet sati borili s trupama NATO-a i Afganistana.

Izvor: Al Jazeera i agencije