Iran: Centrifuge u podzemnoj fabrici

Uran zvanično namijenjen reaktoru za nuklearno istraživanje u Teheranu (EPA)

Iran je počeo instalirati centrifuge u podzemnoj fabrici za obogaćivanje urana u Fordoou, oko 150 kilometara južno od Teherana, izjavio je šef Iranske organizacije za atomsku energiju Ferejdun Abasi Davani.

“Premještanje centrifuga iz Natanza, u kojem je bila jedina fabrika za obogaćivanje urana, u Fordoo je u toku, sa svim neophodnim sigurnosnim mjerama”, izjavio je Davani,  na kojeg se pozvala internetska stranica državne televizije.

Veliku krizu između Irana i međunarodne zajednice izazvalo je 2009. godine otkriće da se tajno gradi fabrika u Fordoou, kršeći rezolucije Ujedinjenih naroda (UN), što je u julu 2010. godine dovelo do jačanja ekonomskih i političkih sankcija protiv Teherana, prenosi Fena.

Iran je u maju najavio Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju (IAEA), koja kontrolira iranske aktivnosti obogaćivanja urana, da će Fordoo dobiti prve centrifuge tokom ljeta.

Davani nije precizirao kojeg su tipa centrifuge prebačene na novo mjesto, ni da li će služiti za proizvodnju slabo ili visoko obogaćenog urana.

On je u junu najavio kako Teheran planira koristiti novi pogon u Fordoou za proizvodnju urana obogaćenog 20 posto, koji je zvanično namijenjen reaktoru za nuklearno istraživanje u Teheranu.

Obogaćivanje urana je u središtu dugogodišnjeg sukoba između Irana i međunarodne zajednice, koja se plaši da iranski nuklearni program ima vojne ciljeve, iako to Teheran negira.

Izvor: Agencije