Uvedene mjere štednje u Italiji i Španiji

Italijanski parlament (EPA)

Gornji dom italijanskog Parlamenta izglasao je uvođenje paketa mjera koje imaju za cilj smanjenje deficita ove države za 54 milijarde eura u naredne tri godine.

Španski Senat donio je ustavni dogovor kojim će se budući deficiti u budžetu držati striktnih limita.

Italijanski senatori su glasali 165:141 za uvođenje mjera u svjetlu „ozbiljnosti međunarodne finansijske krize“. Vrijednost paketa je porasla s početne vrijednosti od 45,5 milijardi eura nakon brzih revizija.

Vlada premijera Silvija Berlusconija je uvela niz mjera kojima bi se italijanski budžet trebao oporaviti 2013. godine, a ne 2014. kako je planirano.

Šanse za reformu 

Sa druge strane, špansko glasanje za „zlatno pravilo“ je učinilo ovu državu, pored Njemačke, jedinom koja ima takav limit. Reforme bi trebale bez problema proći u Gornjem domu Parlamenta Španije jer ih podržavaju  vladajući Socijalisti i glavna opoziciona Narodna stranka, dok zastupnici u Donjem domu uglavnom zagovaraju promjene.

Reforme primoravaju Španiju da održava svoj deficit unutar limita koje je postavila Evropska unija, iako dozvoljavaju izuzetke u slučaju prirodnih katastrofa, recesije ili hitnih slučajeva.

Izvori: Al Jazeera i agencije