Pjongjang” dao” Iranu softver za nuklearno oružje

Sjeverna Koreja je u Teheran poslala grupu stručnjaka, navodi njemački list (EPA)

Sjeverna Koreja opskrbila je Iran računarskim programom koji režimu u Teheranu može pomoći pri izradi nuklearnog oružja, izvijestio je njemački dnevni list Sueddeutsche Zeitung, citirajući zapadne obavještajne izvore.

List navodi da je Sjeverna Koreja u proljeće ove godine Iranu isporučila softver, originalno razvijen u Sjedinjenim Američkim Državama, koji može simulirati protok neutrona, povezanim s identificiranjem lančane reakcije što je ključno kod izgradnje nuklearnog reaktora, ali i kod proizvodnje atomske bombe.

Uz pomoć tog programa, nazvanog Monte Carlo N-Particle Extended ili MCNPX 2.6.0, Iran može steći važno znanje o tome kako izraditi nuklearno oružje, piše minhenski list ne citirajući ni jedan pojedinačni izvor. Nije poznato kako je Pjongjang došao do tog programa, javio je Reuters.

Veliki novac

Sjeverna Koreja također je u februaru poslala ekipu naučnika u Teheran koji su trebali obučavati oko 20 uposlenika iranskog ministarstva obrane u rukovanju programom simulacije protoka neutrona, piše Sueddeutche Zeitung.

Sumnja se da Sjeverna Koreja pomaže Iranu s njegovim nuklearnim programom u zamjenu za 74 miliona eura, što po riječima stručnjaka daleko premašuje cijenu softvera i obuke osiguranih ove godine, dodaje list.

Ako ta informacija bude potvrđena, to bi pojačalo sumnjičavost Zapada prema nuklearnoj aktivnosti Irana i njegovim vezama sa Sjevernom Korejom, izoliranom azijskom državom koja se nakon izvođenja dviju nuklearnih proba 2006. i 2009., smatra najmlađom nuklearnom silom.

Teheran insistira da je njegov nuklearni program mirnodopske naravi, no Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) u posljednjih je godinu dana iskazala rastuću zabrinutost prema mogućoj vojnoj dimenziji tog programa, pozivajući se na novostečene informacije.

Izvor : Agencije