Osnivač WikiLeaksa uzvraća udarac

Assange: Neka se ministar odrekne svog pasoša (Getty Images)

Osnivač WikiLeaksa Julian Assange optužio je australsku vladu da je američkim diplomatima „ocinkala“ svoje državljane koji se navodno dovode u vezu sa radikalnim jemenskim imamom.

U američkoj diplomatskoj depeši iz januara 2010. koju je krajem augusta objavio WikiLeaks, imenovana su 23 Australca koji se trenutno ili u prošlosti dovode u vezu sa Anwarom al-Awlakijem, američkim državljaninom navodno povezanim sa planiranjem terorističkih napada na američkom tlu.

U depeši se preporučuje da imena 11 navedenih Australaca budu stavljena na spisak zabrane leta, a imena preostalih 12 dodana spisku za nadzor terorista.

Državna sigurnost

Državni odvjetnik Robert McClelland odstupio je od stava vlade da ne komentira WikiLeaksove objave, osuđujući necenzuriranu objavu depeše.

„U prošlosti, WikiLeaks je ponekad cenzurirao imena da bi izbjegao ugrožavanje državne sigurnosti. To sada nije slučaj“, rekao je McClelland u pisanoj izjavi.

„Izuzetno je neodgovorno objavljivati  bilo kakve informacije koje mogu kompromitirati australsku državnu sigurnost ili spriječiti obavještajne službe u nadzoru potencijalnih prijetnji.“

Assange, australski državljanin koji trenutno u kućnom zatvoru u Engleskoj čeka odluku britanskog suda o eventualnoj ekstradiciji Švedskoj prema navodima o seksualnom zlostavljanju koje negira, brzo je odgovorio McClellandu.

„Australski državni tužitelj žali što je njegovo ministarstvo uhvaćeno na djelu prilikom bespravnog cinkanja 23 Australca američkoj ambasadi“, rekao je Assange.

„Ako je McClelland nesretan što je uhvaćen na djelu, možda treba opet razmotriti ukidanje mog australskog pasoša. Do sada mi nije baš ni bio od koristi u 267 dana kućnog zatvora bez optužnice. Ili bi nam možda svima McClelland mogao učiniti uslugu – ukinuti svoj vlastiti pasoš i deportirati samog sebe?“

Napustio SAD 2001.

Al-Awlaki, koji je napustio SAD 2001. i pridružio se al-Qaedi u Jemenu, u posljednje dvije godine navodno se dovodi u vezu sa planovima za napade na SAD.

„Nekoliko Australaca privukli su ekstremisti u Jemenu, uključujući Anwara al-Awlakija“, rekao je McClelland.

„Australski državni organi surađuju sa međunarodnim partnerima u identifikaciji i sprječavanju prijetnji, poput izdavanja zabrana Australcima da putuju u inostranstvo i bave se terorističkim aktivnostima.”

Izvori: Al Jazeera i agencije