Gaddafijeva glava ucijenjena na 1,7 miliona dolara

Gaddafi: Specijalne britanske jedinice nalaze se u Libiji, gdje učestvuju u potrazi za pukovnikom (Reuters)

Libijski pobunjenici su ponudili nagradu od 1,7 miliona dolara za hvatanje Muammara Gaddafija. Gaddafijeva lokacija je još nepoznata i pobunjenici su najavili amnestiju i nagradu onome ko ubije ili uhapsi 69-godišnjeg libijskog lidera. U Bengaziju, Nacionalno prelazno vijeće (NTC) na konferenciji za novinare je obznanilo da su libijski privrednici osigurali 1,7 miliona američkih dolara za raspisivanje nagrade na potjernici.

U međuvremenu, borci lojalni Gaddafiju nastavili su u dijelovima Tripolija pružati snažan otpor pobunjenicima koji žele konsolidirati svoje držanje i stisak glavnog libijskog grada, dva dana nakon što su zauzeli Gaddafijevo utvrđenje Bab al-Aziziya.

Teške borbe

Maram Wafa, žiteljka Tripolija, rekla je Al Jazeeri da pobunjenici kontroliraju veći dio glavnog grada, ali da se još vode teške borbe u džepovima u kojima su se održali pobunjenici.

“Grad je pun snajpera, ulice nisu sigurne, a svi borave u zatvorenom prostoru”, rekla je.

Kako javljaju dopisnici Al Jazeere, snajperi predstavljaju prijetnju pobunjenicima u Bab al-Aziziy, čak i nakon što su ga pobunjenici pregazili.

Al Jazeerina Sue Turton, izvještavajući iz središta nekadašnjeg Gaddafijevog utočišta, javila je da su pobunjenici teškim oružjem pokušali istjerati snajperiste.

“Pobunjenici vladaju većim dijelom Gaddafijevog kampa i grada, a sve što sada mogu učiniti je da se fokusiranju na džepove odakle im se pruža otpor“, kazala je Turton.

 I samo izgovaranje riječi – snajper u ljudima budi strah. Ljudi ne idu na posao, ulice su prilično puste.

Pobunjenici su poručili da je najmanje 400 njihovih pripadnika ubijeno i 200 ranjeno u borbi za Tripoli.

“Ogromna većina grada je pod kontrolom opozicije, ali je još vrlo opasno mjesto,” kazao je reporter Al Jazeere James Bays,  izvještavajući iz glavne bolnice u Tripoliju, koja se pokušava izboriti sa pristizanjem ranjenika. Ljekari su reporteru Al Jazeere dali golemu listu medicinskih potrepština za kojima vape.

Međunarodna zajednica se istodobno priprema za razdoblje nakon Gaddafija. UN se sastaje na temu odmrzavanja libijskih sredstava kako bi se pomoglo ustanicima a Francuska je najavila konferenciju “prijatelja Libije” 1. septembra u Parizu.

Prema riječima ustaničkog pukovnika Abdalaha Abu Afre, libijski teritorij sad je “90 ili 95 posto pod nadzorom opozicije”, javila je Hina.

Cesta između Tripolija i Misrate, 200 km istočnije, “slobodna” je, kazao je pobunjenik Isam Azeid.

No, na istočnom frontu pobunjenici priznaju da se suočavaju s neočekivanim otporom lojalističkih snaga u Ben Džavadu koje ometaju napredovanje prema Gaddafijevom uporištu Sirtu.

Specijalne britanske jedinice (SAS) nalaze se u Libiji, gdje učestvuju u potrazi za pukovnikom Gaddafijem, objavio je dnevnik Daily Telegraph pozivajući se na izvore iz Ministarstva odbrane.

“Kada je ponuđena nagrada za Gaddafijevu glavu, vojnici 22. puka SAS-a dobili su naredbu od britanskog premijera Davida Camerona da preuzme vodeću ulogu u potrazi za Gaddafijem”, rekao je izvor u britanskom Ministarstvu odbrane, prenosi Srna.

Obavještajni podaci

Ovo je prvi put da je britanska vojska priznala da se njene trupe nalaze u Libiji već nekoliko nedjelja i da su odigrale ključnu ulogu u padu Tripolija, rukovodeći operacijom libijskih pobunjenika.  „Sjevernoatlantski savez daje libijskim ustanicima obavještajne podatke kako bi im pomogao u hvatanju libijskog čelnika i njegovih sinova“, potvrdio je u četvrtak britanski ministar obrane Liam Fox, prenosi Hina.

“Mogu potvrditi da NATO osigurava obavještajne podatke i sredstva Nacionalnom prijelaznom vijeću (NTC) kako bi mu pomogao u lociranju pukovnika (Muammara) Gaddafija i drugih pripadnika režima”, rekao je Fox za Sky News.

On je ipak odbio komentirati medijske izvještaje prema kojima se britanske specijalne snage nalaze na terenu u Libiji gdje pomažu u hvatanju Gaddafija.

Izvor: Al Jazeera i agencije