Davutoglu počeo posjetu Balkanu

Ahmet Davutoglu: Turska će se nastaviti angažirati u procesu priznanja nezavisnosti Kosova (EPA)

Tokom dvodnevnog boravka na Kosovu, ministar vanjskih poslova Turske Ahmet Davutoglu je razgovarao s premijerom Kosova Hashimom Thacijem i ministrom vanjskih poslova Enverom Hoxhajem.

On je kazao da će se Turska nastaviti angažirati u procesu priznanja nezavisnosti Kosova, pošto se radi o procesu koji je u interesu cijelog regiona. Zadnjeg dana posjete Kosovu Davutoglu je obišao rodno selo oca pjesnika Mehmeta Akifa Ersoya, tvorca turske himne “Marš nezavisnosti”, razgovorao s članovima porodice i na taj način odao počast velikom pjesniku.

Doktorat u Tuzli

Davutoglu je posjetio i grob Adema Jašarija, važne ličnosti u stjecanju nezavisnosti Kosova, javlja TRT. “Vaša porodica je i naša porodica”, poručio je turski ministar prikom posjete groblju porodice Jašari.

Davutoglu je trodnevnu posjetu Bosni i Hercegovini počeo je u nedjelju poslije podne dolaskom u Mostar. Šef turske diplomatije će se, kako su najavili istanbulski mediji, tokom višednevne posjete Sarajevu susreti s članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine, visokim predstavnikom u Bosni i Hercegovini i liderima stranaka.

Njemu će biti uručen počasni doktorat na Univerzitetu u Tuzli, za doprinos razvoju društvene misli, političkih nauka, diplomatije, novom razumijevanju zajedničke prošlosti Bosne i Hercegovine i Turske, afirmaciji Bosne i Hercegovine u svijetu, zbog diplomatskog rješavanja sporova i otvorenih pitanja u svijetu, te za mnoge druge uspjehe koje je imao u karijeri.

Počasni doktorat će mu uručiti rektor Univerziteta u Tuzli.

Susret s reisom

Turski ministar će u Bosni i Hercegovini obilježiti završetak mjeseca ramazana zajedno s reisu-l-ulemom Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Mustafom ef. Cerićem i članom Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakirom Izetbegovićem.

Nakon posjete Bosni i Hercegovini, Davutoglu će se uputiti ka Rumuniji, kako bi se sastao s rumunskim zvaničnicima.

Bit će počasni gost na godišnjem okupljanju ambasadora, gdje će mu biti ukazana prilika da se obrati prisutnima. Nakon toga će imati priliku družiti se s turskom zajednicom u gradu Konstanca.

Trenutno predsjedavajuća zemlja Evropskom unijom (EU), Poljska, bit će posljednja stanica na planiranom putovanju. U Poljskoj će Davutoglu prisustvovati neformalnom sastanku ministara vanjskih poslova zemalja članica kao i zemalja kandidata za ulazak u EU.

Izvor: Agencije