Vožnja u Meksiku mora, u Montrealu užitak

Evidentno zagušenje saobraćaja na globalnom nivou (EPA)

Vožnja u meksičkoj prijestonici Sijudad Meksiku prava je noćna mora, dok je u kanadskom Montrealu vrlo ugodna, navodi se u istraživanju o zadovoljstvu putnika u saobraćaju provedenom na globalnom nivou.

Kompanija IBM je u 20 svjetskih gradova provela istraživanje na 8.000 ljudi koji redovno putuju na posao i istražila njihov nivo „putničke boli“, temeljen na stresu koji proživljavaju u saobraćaju, izgubljenom vremenu i zdravstvenim posljedicama.

Najgora situacija je u meksičkom gradu gdje taj indeks boli iznosi 108, odnosno pet puta više nego u Montrealu, gdje su vozači najzadovoljniji. Između njih smjestili su se kineski gradovi Šenžen i Peking, a zatim Nairobi, Johanesburg, indijski Bangalore i New Delhi, Moskva, Milano, Singapur, Buenos Aires, Los Angeles, Pariz, Madrid, New York, Toronto, Štokholm, Chicago i London kao drugi najbolji.

U Moskvi najviše vremena provode u zastojima, u kineskim gradovima vozači su najljući i najviše se žale na respiratorne probleme u gužvama, a u indijskim su najskloniji tome da auto ostave uz cestu i krenu pješice.

Vozačima općenito najviše smeta kreni-stani promet, nepouzdano vrijeme putovanja i spor ritam te bezobrazni i agresivni sudionici u prometu. U prosjeku vozači na posao putuju 20,6 kilometara, u trajanju od 33 minute, ili brzinom od 37 kilometara na sat.

Čak i uz sve nezadovoljstvo, tek bi poskupljenje benzina od 40 posto svakog petog vozača nagnalo da se počne koristiti javnim prevozom.

IBM navodi da je od prvog ovakvog istraživanja, provedenog prije četiri godine, prometno zagušenje na globalnom nivou, ipak, palo. Razlog su ekonomska kriza i poskupljenje goriva te znatna ulaganja u saobraćajnu infrastrukturu u Kini i Indiji.

Izvor: Agencije