Vladavina Bashara al-Assada

2000.

Juni: Hafez al-Assad, bivši predsjednik, umire od srčanog udara sa 69 godina. Vladao je državom od 1970. Više puta je biran za predsjednika na referendumima na kojima je bio jedini kandidat. 

Juli: Njegov sin, Bashar al-Assad, 34, jedini kandidat za nasljednika, dolazi na vlast nakon referenduma na kojem je osvojio više od 97 posto glasova.

Intelektualci traže političke reforme i veću otvorenost te održavaju debatne sastanke u periodu poznatom kao Proljeće u Damasku.

2001.

Februar: Vlada vrši pritisak na debatne grupe, podvrgavajući neke striktnim pravilima, a zatvarajući druge.

Juni: Većina sirijskih vojnih postrojbi povlači se iz Bejruta, glavnog grada Libana, dok 20.000 vojnika ostaje u drugim dijelovima zemlje.

Juli: Posljednja debatna grupa zabranjena je u Damasku.

2003.

Mart: Iako je njegov otac poslao vojsku  u rat protiv Iraka tokom Rata u Zaljevu 1991. godine, Bashar al-Assad odbija da podrži novu invaziju na tu zemlju pod vodstvom SAD-a, opisujući je kao “barbarsku agresiju”. Tokom slijedeće četiri godine, više od milion Iračana bježi preko granice u Siriju.

2004.

Maj: SAD uvodi sankcije prema Siriji, optužujući je da podržava “terorizam”.

Septembar: Vijeće sigurnosti Ujedinjenih Nacija prihvata rezoluciju koja poziva sve strane vojne jedinice – misleći na sirijsku vojsku – da napuste Liban.

Oktobar: Evropska Unija i Sirija pregovaraju o saradnji, ali potpisivanje ugovora je odgođeno na neodređeno vrijeme.

2005.

Februar: U Bejrutu je izvršen atentat na Rafiqa al-Haririja, bivšeg libanskog premijera. Zapad i većina Libanaca krive Siriju, koja negira odgovornost. 

April: Nakon 29 godina, sirijska vojska se sasvim povlači iz Libana.

Oktobar: Opozicija izdaje Deklaraciju Damaska, zagovarajući kraj vanrednih zakona iz 1963. te drugih oblika političke represije. Opozicione skupine također traže nacionalnu konferenciju o demokratskim promjenama.

Istraga Ujedinjenih Nacija o atentatu na al-Haririja implicira nekolicinu sirijskih funkcionera i njihovih libanskih saveznika.

2006.

April: Komisija Ujedinjenih nacija intervjuiše al-Assada dok se Sirija suočava sa sve većim pritiskom zbog ubistva al-Haririja.

Maj: Vlasti hapse nekoliko sirijskih građana koji traže uravnoteženje odnosa sa Libanom.

Vijeće sigurnosti UN-a “čvrsto potiče” Siriju da normalizuje odnose sa Libanom.

  Novembar: Sirija i Irak obnavljaju diplomatske odnose nakon 25 godina.

2007.

Mart-april: Poslije višegodišnje diplomatske izolacije, al-Assada posjećuje Javier Solana,šef međunarodne politike EU i Nancy Pelosi, predsjednica američkog Predstavničkog doma i protivnica američkog predsjednika Georga Busha.

22-23. april: Održani zakonodavni izbori koje bojkotuje opozicija. Vladajuća Baat stranka i njeni saveznici dobivaju većinu glasova.

10. maj: Pred kraj njegovog sedmogodišnjeg mandata, al-Assad sprema novi referendum.

Izvor: Agencije