Virusi daju nadu oboljelima od raka

Naučnici su  prvi put dokazali da jedna infuzija genetski modificiranog virusa može ubiti ćelije tumora kod pacijenata oboljelih od raka a da pri tome ne ugrozi zdravo tkivo.

Mogućnost korištenja virusa za upozoravanje imunog sistema da traži i uništava ćelije zahvaćene rakom pojavila se kao ideja prije nekoliko decenija. U proteklim godinama genetski inženjering omogućio je naučnicima da viruse prilagode tumorima.

Istraživanje se ubrzalo u januaru kad je biotehnološki gigant Amgen Inc dao milijardu dolara kompaniji BioVex za izradu eksperimentalnog virusa za borbu protiv raka zvanog OncoVex.

Jedini takozvani onkolitični virus odobren do sada je onaj koji se u Kini koristi za liječenje raka mozga i vrata.

U istraživanju objavljenom u časopisu Nature, naučnici iz institucija poput Univerziteta u Ottawi i privatne biotehnološke kompanije Jennerex Inc rekli su da su prilikom eksperimentalne viralne terapije zaključili da virus konzistentno zaražava tumore s minimalnim i privremenim  popratnim pojavama.

Testiranja oboljelih

Eksperimentalni virus uskoro će biti testiran na pacijentima oboljelim od raka jetre.

„Pacijenti koji primaju kemoterapiju imaju drastične popratne pojave“, rekao je šef istraživačkog odjela u Jennerexu i naučnik pri Institutu za istraživanja bolnice u Ottawi dr. John Bell.

„Pacijenti koji su primali ovu terapiju prva 24 sata imali su simptome gripe i ništa poslije toga“, dodao je.

Tokom probnog testiranja, u kojem su sudjelovala 23 pacijenta oboljela od različitih vrsta naprednog raka, ocjenjivana je sigurnost virusa JX-954. Tumori šest od osam pacijenata koji su primili najveće doze virusa stabilizirali su se ili smanjili.

Bell je rekao da je sljedeća faza testiranje virusa na 120 pacijenata oboljelih od raka jetre u prvoj fazi.

JX-954 se u ranijim istraživanjima pokazao kao vrlo djelotvoran lijek protiv raka jetre. Pošto su neke vrste raka jetre izazvane virusima poput hepatitisa B, naučnici misle da će ćelije takvih tumora biti osjetljivije na druge viruse.

JX-954 je derivat vrste virusa koji je nekada korišten u vakcinama protiv dječijih malih boginja.

„Znamo da je prilično siguran“, kazao je Bell, ističući da je genetski kod potreban za mutiranje virusa izbrisan iz JX-954.

Dodao je da je, zbog činjenice da se Jennerexov virus može primati intravenozno, te tako širiti tijelom, moguće da će on ograničavati sposobnost ćelija raka da se šire i metastaziraju.

Ispitivanje djelotvornosti

Druge vrste virusnih terapija također napreduju, ali one djeluju na osnovi direktne injekcije u tumor ili se prepisuju zajedno s kemoterapijom.

Oncolytics Biotech Inc. ispituje djelotvornost svog eksperimentalnog virusa, Reolysina, u kombinaciji s kemoterapijom.

Jennerex uglavnom finansiraju investitori iz Kanade i Južne Koreje. Transgene je vlasnik evropske licence za JX-954.

Izvor: Al Jazeera, agencije