Strauss-Kahn: Neću se kandidirati za predsjednika

Strauss-Kahn: Prvo ću se odmoriti i vratiti se svojim najbližima (EPA)

Bivši šef Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Dominique Strauss-Kahn izjavio je u nedjelju, 18. septembra da je namjeravao kandidirati se na predstojećim predsedničkim izborima u Francuskoj, ali da se to neće desiti.

“Da, htio sam biti kandidat”, rekao je Strauss-Kahn u prvom intervjuu posle hapšenja u New York datom francuskoj televiziji TF1, i dodao da je “propustio sastanak sa Francuzima”, prenosi agencija Beta.

Bivši direktor MMF- a je rekao i da će sebi dati vremena da razmisli prije nego što odluči o svojoj daljoj političkoj karijeri.

“Prvo ću se odmoriti, vratiti se svojim najbližima, i dat ću sebi vremena da razmislim” (o daljoj političkoj karijeri), rekao je Strauss-Kahn.

‘Nepriklnadna veza’

On je rekao da je imao imao “neprikladnu vezu” za sobaricom hotela Sofitel u kome je odsjeo u Njujorku, i da to predstavlja “moralnu grešku” na koju nije ponosan. Insistirajući na tome da nije platio za spolni odnos i pomalo podsjećajući na Billa Clintona, Strauss-Kahn je kazao da je učinio moralnu grešku na koju nije ponosan te dodao da zbog toga beskrajno žali.

“Bila je to jedna neprikladna veza i velika greška”, rekao je bivši prvi čovjek MMF-a.

Govoreći o svom hapšenju u Njujorku polovinom maja ove godine, Strauss-Kahn je rekao da se tada veoma uplašio i da je “bio ponižen”.

“Bio sam veoma uplašen, i bio sam ponižen”, naglasio je Strauss-Kahn, odajući priznanje svojoj ženi Anne Sinclair rekao da je ona “izuzetna žena”, bez koje ne bio izdržao sve kroz šta je prošao posljednjih nekoliko mjeseci.

Strauss-Kahn je rekao da su optužbe francuske novinarke i spisateljice Tristane Banon da ju je pokušao silovati 2003. godine “izmišljotina”.

“Saslušan sam kao svjedok. Tada sam rekao istinu – tokom tog susreta nije bilo nikakve agresije ili nasilja (…) Predočena verzija o tome je potpuno izmišljena i klevetnička”, rekao je Strauss-Kahn.

Izvor: Al Jazeera i agencije