Sting u teatru nakon dvije decenije

Sting je odrastao na dokovima brodogradilišta u Newcastleu (EPA)

Popularni pjevač Sting 60. rođendan će proslaviti povratkom u muzički teatar te piše muziku za novi mjuzikl, čija će se radnja odvijati u Newcastleu 1980-ih.

Riječ je o povratku Stinga u teatar 22 godine nakon što je učestvovao u brodvejskoj produkciji “Opere za tri groša” Bertolta Brechta i Kurta Weilla.

Kasting za The Last Ship, koji je bivši pjevač rock grupe “The Police” napisao s američkim dramaturgom i dobitnikom Pulizerove nagrade Brianom Yorkeyem, već je počeo, piše Guardian.

Iako pojedinosti oko radnje još nisu poznate, zna se da popis likova uključuje jednog industrijskog magnata, dvojicu svećenika te glavnog lika Gideona, koji je, kao i Sting, “odrastao na dokovima brodogradilišta u Newcastleu”.

Lady Gaga, Springsteen…

Prema pisanju The New York Timesa, “Gideon je karizmatičan, šarmantan, ciničan i mudar, brz kad treba platiti rundu ili se potući, ali spor na otvaranju svog srca.”

Kada je prošle godine najavljen, projekt je opisan kao autobiografski projekt temeljen na Stingovom albumu The Soul Cage iz 1991. godine.

Mada je riječ o originalnom projektu, jer je Sting za njega napisao najmanje 20 novih pjesama, ipak će sadržavati i brojne klasike.

Sting će 60. rođendan obilježiti 1. oktobra na humanitarnom događanju u brodvejskom Beacon “Theatre”, kada će ga svojim izvedbama pozdraviti kolege Lady Gaga, Bruce Springsteen i Rufua Wainwright.

Sva prikupljena sredstva bit će uplaćena humanitarnoj organizaciji “Robin Hood Foundation”.

Izvor: Agencije