Šefica MMF-a pod istragom

Lagarde, koja je imenovana direktoricom MMF-a prošlog mjeseca, zanijekala je optužbe da je prekršila zakon (EPA)

Francuski sud naredio je istragu protiv šefice Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Christine Lagarde zbog isplate velike sume novca prijatelju francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja u vrijeme dok je Lagarde bila ministrica finansija.

Istraga se vodi u pravcu navodnog sudjelovanja Lagarde u zloupotrebi javnih sredstava, odnosno odobrenja isplate 285 miliona eura Bernardu Tapieju 2008. godine, rekao je tužitelj.

Lagarde, koja je imenovana direktoricom MMF-a prošlog mjeseca, zanijekala je optužbe da je prekršila zakon kada je odobrila isplatu Tapieju kako bi se poravnanjem riješio njegov pravni spor s tadašnjom državnom bankom Credit Lyonnais.

Neugodan događaj

Analitičari kažu da je ovo neugodan razvoj događaja za Lagarde koja  na čelu MMF-a pokušava okrenuti stranicu poslije odlaska svog prethodnika Dominique Strauss-Kahna, koji izlazi iz seks skandala, ali upozoravaju da se njena vjerodostojnost ne smije odmah narušiti.

Tapie je bivši ljevičarski ministar koji je promijenio stranu i podržao Sarkozyja u kampanji za predsjedničke izbore 2007. godine.

Tapie je tvrdio da ga je banka oštetila tokom devedesetih godina prošlog vijeka, kada je on prodao udio proizvođaču sportske opreme Adidas.

Ovaj biznismen izgubio je slučaj pred najvišim sudom u zemlji, ali je potom uložio žalbu.

Nekoliko mjeseci kasnije, Lagarde, tadašnja ministrica finansija, intervenirala je u ovom pravnom sporu i izvršila pritisak da Tapie i banka prihvate obavezujuću arbitražu.

Izvor: Agencije