Sastanak Arapske lige o Palestini

Saeb Erekat (na fotografiji) pozvao je SAD da ponovo razmotri plan o ulaganju veta u UN-u (EPA)

Zahtjev za priznanje palestinske države je podstrek za mirovni proces, izjavio je glavni palestinski pregovarač Saeb Erekat nakon sastanka Arapske lige u Kataru.

Predstavnici  Arapske lige sastali su se u Dohi, gdje su razgovarali o palestinskom zahtjevu Ujedinjenim narodima za službeno priznavanje države, koja bi trebala egzistirati pored Izraela.  Sastanak je upriličen prije septembarske sjednice Generalne skupštine UN-a o zahtjevu.

“Naš zahtjev za članstvo UN-a za palestinsku državu s granicama iz 1967 i glavnim gradom Jerusalemom ne znači bilo kakvu konfrontaciju, već održava opciju dviju država i čuva mirovni proces“, izjavio je Erekat.

Ministri vanjskih poslova Jordana, Saudijske Arabije, Egipta, Maroka, UAE, Sirije i Katara sudjelovali su u pregovorima u Dohi.

Američki veto

Na slijedećem okupljanju Generalne skupštine UN-a, u septembru, palestinske vođe planiraju zatražiti priznanje nezavisne palestinske države.

Sjedinjene Američke Države su najavile su da će staviti veto na takav prijedlog, te su se založile za još jedan krug pregovora između Izraela i Palestinaca.

Palestinsko vodstvo je pozvalo SAD da ponovno razmotre tu poziciju.

“Veto na što, veto na rješenje o dvije države? Mi ne želimo izolirati bilo koga niti dati legitimitet ikome“, kazao je Erekat.

 „Tu smo da se suprotstavimo i stavimo van snage  izraelsko naseljavanje i okupaciju, te da damo legitimitet rođenju  i obnovi palestinske države.”

Pregovori između Izraela i palestinskih vlasti obnovljeni su  u septembru prošle godine, ali su prekinuti sedmicu kasnije zbog izraelskog odbijanja da zaustavi ilegalnu gradnju naseljeničkih naselja na okupiranoj zapadnoj obali.

Međunarodni pritisak

Al Jazeerin reporter Zein Basravi sa sastanka u Dohi je javio:

“Bez obzira na to što se dogodi iza onih vrata ovdje u Dohi, bez obzira što se dogodi u Ujedinjenim narodima, arapski čelnici znaju da to neće promijeniti stanjena terenu.“

“Razlog tih sastanaka, razlog predaje zahtjeva za priznanje u UN-u je podizanje međunarodnog pritiska na Izrael i podrška za palestinske ciljeve.“

Palestinski čelnici se nadaju da će sljedeći put za pregovaračkim stolom biti moćniji.

Izvori: Al Jazeera i agencije