Sankcije EU sirijskim generalima

Unija radi na eventualnom embargu na naftne proizvode koji se uvoze iz ove zemlje (EPA)

Pet sirijskih generala, elitna iranska jedinica el-Kuds i glavne sirijske civilne i vojne obavještajne službe nalaze se na novoj listi evropskih sankcija koju su  objavile Službene novine Evropske unije. 

Generali Rafik Šahadah, Jami Jami, Navful el-Husein, Muhamed Zamrini i Hasan Halil, koji su zauzimali odgovorna mjesta u vojnim obavještajnim službama režima predsjednika Bashara al-Assada, ostali su bez viza za putovanje u EU, a imovina koju su tamo imali zamrznuta je.

Na listi je također elitna iranska jedinica el-Kuds, specijalne snage Čuvara revolucije, koju je EU optužio da “pruža tehničku pomoć sirijskim sigurnosnim službama, opremu i podršku kako bi im pomogla da uguše narodnu pobunu”. 

Na novoj listi se nalazi ukupno 15 ličnosti, a sankcionirane su i službe za političku sigurnost, glavne obavještajne službe, obavještajne službe oružanih snaga i obavještajne službe vojnih zračnih snaga, javio je AFP.

EU je već ranije usvojio sankcije protiv Sirije, među kojim je zamrzavanje imovine i zabrana putovanja za 35 osoba, među kojim je i predsjednik Bashar al-Asad i četiri preduzeća, a uveden je i embargo na oružje.

Unija radi na eventualnom embargu na naftne proizvode koji se uvoze iz ove zemlje.

Evropa kupuje 95 posto nafte koju Sirija izvozi, što predstavlja trećinu dohotka ove zemlje.

Izvor: Agencije