Rusi otkrili lijek za cirozu jetre

I prekomjerno konzumiranje alkohola je uzrok za cirozu jetre (EPA)

Ruski farmakolozi otkrili su lijek sposoban da pobijedi ranije neizlječivu bolest cirozu jetre, a “pilule života” mogle bi se naći u apotekama za pet godina.

Lijek je bez premca u svijetu i danas predstavlja najefikasnije sredstvo borbe protiv “riđe jetre”, od koje u svijetu godišnje umire oko 40 miliona ljudi.

Sve do sada medicina je gubila u borbi protiv ciroze.

Podmuklost tog oboljenja sastoji se u tome što pacijent, ukoliko ne umre, ne može ponovo biti zdrav, jer su promjene u tkivu jetre kod tog oboljenja nepopravljive.

Nada čovječanstva

Međutim, danas je čovječanstvo steklo nadu.

“Ruski naučnici iz Sibira stvorili su lijek koji je sposoban ne samo da potpuno regenerira oboljeli organ, već i da spriječi razvoj patologije”, ističe Gleb Zjuzjkov, jedan od autora ispitivanja i naučni sekretar Instituta farmacije SO RAMN.

Namjena ovog lijeka je aktiviranje sopstvenih matičnih ćelija koje se nalaze u jetri.

On doprinosi aktiviranju matičnih ćelija moždane srži, koja je najznačajniji depo matičnih ćelija, koje, u slučaju injekcija tog lijeka, izbacuju u periferiju krv, a zatim se prenose u bolestan organ.

Na svjetskom tržištu farmacije takvih lijekova još nema, mada na rješavanju problema ciroze rade naučnici cijelog svijeta.

Prema podacima, za 50 godina se nivo oboljenja od hroničnih hepatitisa i ciroza povećao osmostruko.

Danas oboljenja jetre zauzimaju 4. mjesto u rejtingu najsmrtonosnijih oboljenja, ona su ispred tuberkuloze i oboljenja srca.

U Rusiji je situacija teža, zbog toga što je znatan dio stanovništva privržen žestokim pićima, mada bi bilo pogrešno smatrati da samo pijanstvo vodi cirozi.

U uzroke tog oboljenja spadaju virusni hepatitis, oboljenja žučnih kanala, trajna upotreba različitih lijekova.

Moralno-etička pitanja

Pogubno djeluju i nepravilna ishrana, zagađeni zrak velegradova i pretjerano korištenje hemije u domaćinstvu.

Prije deset godina Amerikanci su povjerovali da su našli lijek. Oni su pronašli supstancu koja blokira bjelančevinu RSK, koja obično uključuje mehanizam oboljenja.

Međutim, taj je lijek imao sporedan utjecaj te sve do sada nije pošlo za rukom smanjivanje njegove otrovnosti.

Protekle godine stručnjaci iz Velike Britanije dobili su fragmente jetre u epruveti, koristeći matične ćelije, dobijene od krvi iz pupčane vrpce. Njihovo je mišljenje da bi to tkivo moglo krpiti oboljeli organ.

Međutim, taj način je za sada daleko od praktične primjene, kao i drugi, koji postoje danas u oblasti ćelijske i genske terapije, objašnjava Zjuzjkov.

Osim toga, nije riješen niz moralno-etičkih pitanja, dugo će postojati problemi biološkog karaktera, povezani s eventualnim pretvaranjem ćelijskih elemenata u tumore ili njihovim razvojem ne u traženom pravcu, navodi Glas Rusije.

Slijede klinička istraživanja. Kroz pet godina dugoočekivani lijekovi, koje već nazivaju “pilule života”, moći će se kupiti u svakoj apoteci.

Izvor:  Agencije