Odbačene optužbe protiv Strauss-Kahna

Javni tužilac u Njujorku odlučio je da odbaci optužbe za silovanje protiv bivšeg direktora Međunarodnog monetarnog fonda Dominique Strauss-Kahna, izjavio je Kenneth Thompson, advokat Nafissatou Diallo sobarice, koja ga je tužila.

Strauss-Kahnu je prijetila kazna i do 25 godina zatvora, da su dokazane optužbe koje je protiv njega iznijela sobarica hotela u Njujorku.

Nafissatou Diallo ga je optužila da ju je u sobi primoravao na oralni seks.

“Odlukom da odbaci optužbe, javni tužilac nije okrenuo leđa samo žrtvi, već i forenzičkim, medicinskim i svim ostalim fizičkim dokazima prikupljenim u ovom predmetu”, rekao je Thompson, prenosi DPA.

Diallo tokom istrage dala iskaze o onome što se dešavalo poslije navodnog silovanja za koje je kasnije utvrđeno da su bili lažni, a ispostavilo se da je o dosta stvari lagala zvanične državne organe kada je svojevremeno tražila azil u Sjedinjenim Američkim Državama. 

Ona je protiv Strauss-Kahna podnijela privatnu tužbu za pokušaj silovanja, u kojoj zahtijeva odštetu.

Rezultati forenzičkih ispitivanja ukazali su na to da je bilo seksualnih odnosa između Strauss-Kahna i žene, ali tužilaštvo nije povjerovalo u veći dio priče koju je iznijela oštećena o okolnostima spornog događaja ili o sebi.

Neslaganja u priči

Diallo su kompromitirali telefonski  razgovori, dan nakon što je iznijela optužbe, sa jednim muškarcem koji se nalazi u zatvoru. U razgovoru koji je policija snimala, ona je pitala „koje bi prednosti mogla imati od daljih optužbi“. Njen sagovornik, koji se nalazi u zatvoru zbog posjedovanja marihuane, sobarici je u protekle dvije godine na bankovni račun prebacio 100.000 dolara.

List  The New York Times prvi je izvijestio da su istražitelji otkrili značajna neslaganja u ženinoj priči o prošlosti, a jedan zvaničnik je listu rekao da je žena više puta lagala poslije iznošenja prve optužbe 14. maja. Otkrića sadrže pitanja koja potiču iz njenog zahtjeva za azil i mogućih veza sa kriminalom, poput trgovine drogom i pranja novca, rekao je jedan od zvaničnika.

 Strauss-Kahn je ostavku na mjesto direktora Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) podnio iz zatvorske ćelije u Njujorku u kojoj se nalazio zbog optužbi Diallo.

Iako je od početka negirao krivicu, u pismu je naveo da se osjeća obaveznim da podnese ostavku kako bi zaštitio instituciju na čijem je čelu, te kako bi usmjerio svu svoju snagu, vrijeme i energiju na dokazivanje nedužnosti.

On je poslije pušten na slobodu uz kauciju od šest miliona dolara.

Strauss-Kahn je prije ovog skandala važio za ozbiljnog potencijalnog kandidata na francuskim predsjedničkim izborima 2012. godine. Istaknuti član socijalista je do iznošenja tužbe za silovanje viđen je kao glavni rival predsjedniku Nicolasu Sarkozyju.

Povratak u politiku?

U njegovom političkom taboru vjeruju da Strauss-Kahnova politička karijera nije okončana zbog nemilog slučaja.

„Naravno da želimo da Stros-Kann uskoro bude na slobodi. Nakon toga bi nastavak njegovog političkog života bio neizbježan”, izjavio je poslanik socijalista Jean-Marie Le Guen za Radio France Info.

Za bivšeg ministra kulture Jacka Langa bi Strauss-Kahnovo prisustvo na izborima bilo “odlučujuće za naš uspjeh na predsjedničkim izborima”.

Strauss-Kahn je rođen  25. aprila 1949. godine u bogatom predgrađu Pariza, od oca Gilbert Strauss-Kahna, konsultanta za poresko-pravna pitanja, i majke Jacqueline Fellus, novinarke rusko-tuniskog porijekla. Porodica Strauss-Kahn je živjela u Maroku do zemljotresa 1960. godine, a kasnije se preselila u Monako. Po povratku u Francusku, Dominique Strauss-Kahn započinje univerzitetsku, a kasnije i političku karijeru.

Bio je ministar ekonomije, finansija i industrije Francuske od 1997. do 1999. godine, i jedan je od zaslužnih za uvođenje eura.

Doktorirao je ekonomiju na Univerzitetu u Parizu, ali posjeduje i diplomu iz oblasti prava, političkih studija i statistike. Bavio se istraživanjima javnih finansija, socijalne politike i modelima ponašanja štediša u domaćinstvu.

Treći put se oženio 1991. Amerikankom francuskog porijekla Anne Sinclair, novinarkom sa kojom često posjećuje luksuznu porodičnu kuću u Marakešu. Ima četiri kćerke.

Na funkciju desetog generalnog direktora Međunarodnog monetarnog fonda Strauss-Kahn je došao  1. novembra 2007. godine.

Izvor: Al Jazeera i agencije