Obama podržao granice iz 1967. godine

Barack Obama: Dobio podršku Bliskoistočnog kvarteta (AFP)

Predsjednik SAD-a Barack Obama obratio se u junu State Departmentu govorom koji američki mediji nazivaju najopsežnijim obraćanjem o Bliskom istoku do sada.

Najupečatljivija stavka Obaminog govora je ona o sukobu Palestinaca i Izraelaca, u kojoj je pozvao vraćanje palestinske države u granice iz 1967. godine, prije šestodnevnog rata u kojem je Izrael osvojio istočni Jerusalem, Zapadnu obalu i pojas Gaze.

Tiime je naznačio radikalni zaokret, što je, očekivano, izazvalo ljutnju i protivljenje Izraela, često nazivanog američkim satelitom na Bliskom istoku.

Izrael, prema Obaminim riječima, mora prihvatiti činjenicu da nikad neće imati istinski mirnu naciju dokle god se ona zasniva na trajnoj okupaciji.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu je izjavio da su te granice, koje su postojale prije rata 1967. godine na Srednjem istoku, neodbranjive.

On je prvo nazvao američku državnu tajnicu Hillary Clinton i nimalo biranim riječima bijesno tražio od nje da svog predsjednika nagovori da odustane od teze o nužnosti povratka granica iz 1967. godine.

Osobna osveta

Obama je, međutim, ostao pri svom stavu, uz mogućnost razmjene teritorija, koje bi uvažavale u međuvremenu nastalo stanje na terenu.

Netanyahu je odbio svaku mogućnost povlačenja Izraelaca sa nekih od teritorija koji su osvojili u ratu s arapskim državama, uključujući naselja na Zapadnoj obali i istočni Jerusalem.

“Ovo je prvi put u povijesti da je izraelski premijer javno ukorio američkog predsjednika”, napisao je tada izraelski komentator Itamar Eichner, dodajući da je “Obamin govor izraelsku vladu prvo šokirao, a zatim je razbijesnio, što je i stvorilo ovakvu reakciju”.

Neki izraelski komentatori čak pišu o “Obaminoj osobnoj osveti Netanyahuu”.

The New York Times je napisao kako je odnos dvojice političara, koji nikada nije bio topao, došao do prijelomne točke te kako je Obama saradnicima rekao da Netanyahu “nikada neće napraviti ustupke potrebne za mir”.

S druge strane, konzervativnom “jastrebu” Netanyahuu lakše je komunicirati s ideološkim istomišljenicima iz Republikanske stranke, nego s demokratskim predsjednikom, koji je puno voljniji od svog prethodnika saslušati i argumente palestinske strane.

Propali pregovori

Ipak, agencije prenose poruke analitičara kako je prerano govoriti o tome da je Izrael izgubio “najvjernijeg saveznika”.

S druge strane, američki predsjednik je dobio snažnu podršku Bliskoistočnog kvarteta, koji čine SAD, Evropska unija (EU), Rusija i Ujedinjeni narodi (UN).

“Članovi Kvarteta se u potpunosti slažu da hitno treba riješiti pitanje sukoba između Izraela i Palestinaca Kvartet ponavlja glasni poziv dvjema stranama da premoste trenutne prepreke i da bez odlaganja i preduvjeta obnove direktne bilateralne pregovore, kaže se u saopćenju Kvarteta.

Izraelsko-palestinski mirovni pregovori vođeni pod okriljem SAD-a su propali 2010. godine, nakon što se Palestinska uprava povukla zbog odbijanja Izraela da produži moratorij na izgradnju jevrejskih naselja na okupiranim palestinskim teritorijima.

Izvor: Agencije