Obama krivi republikance zbog ekonomije

Obama: Jedino što nas zadržava je naša politika (Getty Images)

Američki predsjednik Barack Obama pokušao je okrenuti gnjev birača zbog slabosti američke privrede prema republikancima u Kongresu dok je nastojao privući ruralne Amerikance u turneji kroz saveznu državu Iowu, koja je ključna za izbore.

Obama je objavio mjere za podsticanje zapošljavanja u ruralnim zajednicama, što je njegov najnoviji napor u borbi protiv nezaposlenosti, koja je zastala iznad 9 posto unatoč ranijim inicijativama Bijele kuće za jačanje zapošljavanja.

Govoreći u saveznoj državi Iowa, koja je ključna za izbore, demokrat Obama je prikazao republikance kao one koji blokiraju napredak ekonomije.

“Mogli bismo učiniti više kada bi Kongres pokazao volju da se uključi”, rekao je on u Peosti govoreći o mjerama za otvaranje novih radnih mjesta, koje nastoji ostvariti slobodnom trgovinom, porezom na plate i izgradnji autocesta.

“Jedino što nas zadržava je naša politika. Jedino što nas sprečava u donošenju zakona koje sam upravo spomenuo je odbijanje frakcije u Kongresu da zemlju stavi ispred stranke i to mora prestati”, kazao je Obama.

Podjela u kongresu

Obamine su ruke vezane podijeljenim Kongresom, u kojem republikanci kontroliraju Zastupnički dom i protive se bilo kakvim značajnijim mjerama trošenja kako bi se stimulirao rast.

Obamin ponovni izbor za predsjednika 2012. godine, na koji su komentatori prije nekoliko mjeseci gledali kao na izvjestan, sada je manje vjerovatan zbog lošeg stanja američke ekonomije.

Popularnost Kongresa je pala rekordno nisko u SAD-u u najnovijim istraživanjima javnog mnijenja.

Obama koristi svaku priliku da se distancira od gnjeva usmjerenog na politički zastoj u Washingtonu.

Izvori: Al Jazeera i agencije