Muzička kutijica iza desnog uha

Provjere sa poznatim i izmišljenim pjesmama (ilustracija) (Carbon NYC / Flickr)

Naučnici iz Sidneja otkrili su takozvani muzički džuboks mozga, područje u kojem su pohranjena sjećanja na poznate pjesme.

Oni su istraživali gubitak pamćenja kod pacijenata sa demencijom. Zbog njihovog pronalaska sada se više zna o strukturi i funkciji specifičnih dijelova mozga.

Naučnici iz australskog Centra za neurološka istraživanja pitali su zdrave ljude, te pacijente oboljele od demencije prepoznaju li nekoliko poznatih melodija među izmišljenim pjesmama, odsviranim na sličnim instrumentima.

Među poznatim melodijama bile su Božićne pjesme poput Jingle Bells, kao i folk pjesme i instrumentalna djela.

Naučnici su zatim tražili od sudionika da odaberu nazive poznatih pjesama sa liste na kojoj su bili stvarni i izmišljeni nazivi melodija.

Zaključili su da pacijenti sa specifičnim tipom demencije, takozvane semantičke demencije, mnogo teže raspoznaju poznate melodije, ili njihove nazive od zdravih ljudi i onih koji pate od Alzheimerove bolesti.

Da bi dokazali da se propusti u ovom dijelu mozga ne odnose samo na muziku, pacijenti su također morali prepoznati prirodne zvukove, kao što su smijeh i kašalj. Rezultati su bili slični, rekao je šef istraživačkog tima dr. Olivier Piguet.

Na snimcima mozgova sudionika snimljenim putem magnetne rezonanse, naučnici su primijetili da se dio mozga iza desnog uha, zvani desno prednje temporalno krilo, smanjio kod pacijenata sa semantičkom demencijom za razliku od pacijenata oboljelih od Alzheimerove bolesti i zdravih ljudi.

Što je veća atrofija ovog dijela mozga, to je slabija mogućnost pamćenja naziva poznatih pjesama i lica, rekao je dr. Piguet.

Dodao je da ovo istraživanje i njemu slična ukazuju na to da su jedinstvene karakteristike ljudskog znanja o svijetu, poput onog o ljudima, pjesmama i jezicima -poznate kao semantička memorija – pohranjene u prednjem temporalnom krilu mozga.

Izvor: The Sydney Morning Herald