Mubarak pred sudom u gvozdenom kavezu

Mubaraku bi, ukoliko bude osuđen, mogla biti izrečena smrtna kazna (EPA)

Suđenje bivšem egipatskom predsjedniku Hosniju Mubaraku (83) za ubistvo više od 800 demonstranata  počelo je u srijedu u Kairu.

Optuženi  je u sudnicu unesen u krevetu, blijed u licu i obučen u bijelo.  U sudnici je stavljen u „gvozdeni kavez“, u kojem su bili i njegovi sinovi Gamal i Ala, optuženi i za umiješanost u korupciju i kriminal.

U okviru istog slučaja sudi se i bivšem egipatskom ministru unutarnjih poslova Habibu al-Adliju i šestorici njegovih zamjenika.

Ovo je prvo javno pojavljivanje Mubaraka otkako je svrgnut s vlasti 11. februara, a suđenje se uživo emituje putem državne televizije.

Sukobi pred sudom

Ispred sudnice u okviru sudske akademije u predgrađu Kaira ranije je došlo do čarki između Mubarakovih pristalica i protivnika. Pojedinci su bacali kamenice, a više stotina policajaca je interveniralo kako bi uspostavilo red i mir.

Istovremeno, pojačane su mjere sigurnosti u centru prijestolnice na trgu Tahrir, centralnom mjestu okupljanja demonstranata, gdje su raspoređene policijske i vojne snage za razbijanje protesta, kao i nekoliko oklopnih vozila.

Mubaraku bi, ukoliko bude osuđen, mogla biti izrečena smrtna kazna. Mubarak je u Kairo prebačen iz Sharm el-Sheika.

Mediji su izvještavali da će Mubarak pokušati odgoditi pojavljivanje pred sudom pravdajući to zdravstvenim stanjem. Tvrdi se da, navodno, svjesno izbjegava hranu, ili se rijetko hrani, kako bi izgledao što slabije.

U početku se tvrdilo da ima srčane probleme, a njegovi advokati sada govore i o raku u stomaku.

Izvor: Al Jazeera