Mađarska: Šest osumnjičenih za masovna ubistva

Budimpešta: Osumnjičeni za zločine rekao mađarskoj policiji da je Makedonac (AP)

Mađarska policija u pritvoru drži šest lica osumnjičenih za masovna ubistva na Čepelu, dunavskoj adi južno od Budimpešte.

Svi su, kako je izjavio rukovodilac Nacionalnog istražnog biroa Zoltan Čizner, članovi iste bande, koja je živjela među beskućnicima u šumovitom dijelu 23. budimpeštanskog kvarta.

“Vođa bande, koju policija prati još od aprila, rekao je istražnim organima da se u Mađarskoj nalazi od 2007. godine i da je Makedonac, ali to nije mogao potvrditi nekim dokumentom”, rekao je Čizner.

On je, navodno, bio u jedinicama Željka Ražnatovića Arkana, lidera srpske paravojske i osumnjičenog za ratne zločine na području bivše Jugoslavije. 

Kriminalna grupa je u proteklom periodu izvršila više teških krivičnih djela. Minulog proljeća tri člana bande su uhapšena zbog oružanih pljački i još se nalaze u pritvoru.

Zakopani do vrata

Policija sumnja da je ta ista banda odgovorna i za ubistva na Čelepu, a otkrio ih je 30-godišnji mladić porijeklom iz Rumunije, kojeg su članovi te grupe pokrali, maltretirali i zakopali do vrata.

Nekako se uspio izvući iz rupe i obavijestiti policiju.

“Prema opisu tog mladića, odmah smo znali da se radi o istoj bandi. Vođa grupe i dvoje pomagača su uhapšeni 4. augusta, a kasnije još tri osobe, tako da je trenutno u pritvoru šestero osumnjičenih”, dodao je Čizner na konferenciji za novinare, na kojoj nisu bila dozvoljena pitanja.

Policija je u srijedu pronašla grob u kojem je bilo zakopano četvero ljudi. Leševi su preneseni na patologiju Ministarstva državne uprave i pravosuđa, ali će, kako je saopćeno, trebati više sedmica da se utvrdi vrijeme i uzrok smrti.

“Tek tada će se moći reći šta se zapravo dogodilo. Istragu otežava i to što beskućnici žive u takvoj zajednici gdje se ne prijavljuje nečiji nestanak i tek se u krajnjem slučaju obraćaju policiji. Uprkos tome, uspjeli smo uhvatiti ‘tvrdo’ jezgro bande”, zaključio je Čizner.

Izvor: Agencije