London jedan od najzagađenijih gradova Evrope

London je prepolovio zonu naplate po zagušenosti

Britanska prijestonica London kotira kao jedan od najzagađenijih gradova u Evropi, a uprava ove metropole je uradila veoma malo na smanjenju emisija iz dizelskih motora, navodi se u velikoj studiji o kvaliteti zraka.

Domaćin ljetnih Olimpijskih igara 2012. godine je „ispod prosjeka“ u tabeli gradova koju su kreirale njemačke grupe zadužene za okoliš i potrošnju po prisustvu čađi u zraku. London je na tabeli poslije Glazgova, Kopenhagena i Štokholma, dok gori zrak imaju samo Dizeldorf, Milan i Rim. Ocijenjeno je da je najčišći zrak u Berlinu.

Vraćanje unazad

Istraživanje je pokazalo kako loš kvaliteta zraka u Evropi izaziva blizu 500.000 slučajeva prerane smrti na godišnjem nivou, a borba s njom odnosi godišnje 790 milijardi eura. Kvalitet zraka je ocjenjivan u 17 gradova, kao i njihova borba protiv čađi od 2005. do 2010. godine, kada su novi evropski limiti za sitne tvari (PM10) stupili na snagu.

London je dobio loše ocjene zbog „vraćanja unazad“ u borbi sa zagađenosti zraka od 2005. godine. Postrožio je zone malih emisija za teške kamione, promovirao šetanje i vožnje biciklom, ali je istovremeno prepolovio zonu naplate po zagušenosti, povukao planove za nove hibridne autobuse i žestoko poskupio usluge javnog prijevoza.

Sve manje

„Do OI je manje od godine, no London radi sve manje u odnosu na opasnu zagađenost zraka u odnosu na druge veće evropske prijestonice. Vlada i gradonačelnik Londona više ne mogu ignorirati najveću krizu javnog zdravstva od velikog smoga 1952. godine“, izjavio je James Grugeon, izvršni direktor nevladine organizacije „Environmental Protection UK“.

Ovo udruženje je član koalicije grupa zaduženih za zdravlje i okoliš koje pokušavaju ukazati na štetnost zagađenja i pritisnuti vladu da ispuni minimum zakona o kvaliteti zraka Evropske unije (EU).

Izvor: Agencije