Libijci slave Gaddafijevu smrt

Od Gaddafijeve pogibije u Libiji vlada slavljeničko raspoloženje (EPA)

Neki su mislili da se nikad neće desiti, drugi da će to na kraju biti njegova sudbina, ali svi koji su izašli na libijske trgove da proslave smrt Muammara Gaddafija vjeruju da je krvavi kraj zbačenog lidera označio konačnu pobjedu u njihovoj borbi.

„Želio bih objaviti našim sinovima, kćerkama i cijelom svijetu koji prati šta se dešava, vijest o kraju tiranije i diktature u Libiji koja se nikada neće vratiti“, rekao je Abdel Hafiz Ghoga, potpredsjednik Nacionalnog prijelaznog vijeća (NPV) novinarima u Bengaziju.

„Naši revolucionari uspjeli su dobiti glavu tiranina koji se suočio sa svojom sudbinom kao svi drugi diktatori i despoti.“

Međutim, zvaničnoj objavi NPV-a o smrti bivšeg libijskog vođe prethodila je neizvjesnost. Kako su borci u Sirtu, te zvaničnici u Tripoliju počeli govoriti novinarima da je Gaddafi zarobljen, a onda i mrtav, svi su imali sumnje jer su se prethodne slične najave pokazale lažnim.

Tako je nedavno NPV pogrešno  tvrdio kako je uhapšen Muatassim Gaddafi, jedan od Gaddafijevih sinova i njegov bivši savjetnik o nacionalnoj sigurnosti. 

„Moji prijatelji kažu ‘Da, Sirt je osolobođen’, i onda čujemo vijest o Gaddafiju. Mislili smo da se radi o skandalu kao sa Muatassimom, pa smo bili opušteni do ručka“, rekao je Al Jazeeri Lufti Ben Hamid, informatički inženjer iz Triplolija, te dodao: „A onda smo vidjeli slike.“

Iz sekunde u sekundu

Hamid se u momentu kada su slike ubijenog Gaddafija objavljene, nalazio u školi svoje kćerke gdje su učiteljice počele slavljenički klicati. On je otrčao kući kako bi gledao televiziju sa ženom, Irkinjom koju je oženio dok je studirao u toj zemlji i s kojom se vratio u Libiju 1992. godine.

Videosnimak Gaddafija koji leži mrtav na cesti počeo se širiti. Ljudi su se okupljali na Trgu mučenika u Tripoliju, teretni brodovi u lukama oglasili su sirene, a borci NPV-a i naoružani civili pucali su u zrak.

„Kada su objavili sliku na internetu i televiziji, pratio sam sve iz sekunde u sekundu, a nisam vjerovao, jer je slika mogla biti obrađena u Photoshopu, ali onda su pustili video“, rekao je Younis Fenadi iz Tripolija, koji radi u nacionalnom meteorološkom centru.

Nakon potvrde, brzo su počele rasprave oko načina Gaddafijeve smrti. Različiti izvori su govorili da je bivši libijski lider izvučen iz odvodne cijevi, da je ranjen u velikom konvoju auta tokom razmjene vatre, te da je bio pogođen u NATO-ovom zračnom napadu. Međutim, video snimak prikazuje hapšenje Gaddafija od strane snaga NPV-a, a zatim kako leži mrtav s velikom ranom na glavi.

Sretni zbog ishoda

 „Sretan sam zbog načina na koji su ga uhvatili“, rekao je Hamid. „Zato što znam da on ima pristalice, i kada bi ga zarobili živog, postojala bi šansa da njegove pristalice dođu po njega.“

Fenadi, koji je u tom momentu planirao da izađe sa porodicom kako bi proslavio kćerkin rođendan, shvatio je da umjesto toga s njom raspravlja o Gaddafijevoj smrti.

„Bio sam jako, jako sretan. Kćerka i žena su govorile da bi više voljele da su ga uhapsili i odveli pred pravdu, ali ja više volim što je ubijen i što se završilo poglavlje njegove vladavine“, rekao je Fenadi te zaključio: „Trebat će samo nekoliko sedmica da Gaddafi bude stvar prošlosti.“

Fenadi smatra da će se nižerangirani članovi režima osjećati slobodnijim da otkriju šta se sve dešavalo za vrijeme Gaddafijeve vlasti, sada kada je mrtav. „Želim vidjeti njegovog sina Saifa al-Islama i Abdullaha al-Senussija, šefa Gaddafijeve vojne obavještajne službe, u zatvoru“, završio je Fenadi.

Potraga za odgovorima

Na Trgu mučenika u Tripoliju slavljenici nisu mogli vjerovati da više nema čovjeka koji je tako dugo vladao njihovom zemljom i čiji je sigurnosni aparat efikasno sprečavao svaki oblik drugačijeg mišljenja.

„Bolje je da je ubijen. Da je uhapšen onda bi svi imali različita mišljenja“, rekla je jedna žena sa trga novinaru Al Jazeere Jamesu Baysu. „Više nas nije briga za tajne, sve dok smo ga se riješili. Sada smo slobodni.“

Fenadi, koji je rođen u Tripoliju 1961. godine, osam godina prije nego što je Gaddafi preuzeo vlast, rekao je da će Libijci vremenom, kroz otkrivanje raznih dokumenta, dobiti odgovor na pitanja u vezi sa masakrima i otmicama njihovih najmilijih koja su se dešavala tokom 41 godinu.

„Drago mi je što sam u pedeset drugoj godini svog života napokon dobio priliku da slobodno govorim u svojoj zemlji“, rekao je.

Međutim, neki su izrazili zabrinutost za budućnost Libije pod vodstvom lidera NPV-a, Mahmoudom Jibrilom, kontroverznim premijerom Nacionalnog prijelaznog vijeća, te Mustafom Abdulom Jalilom, predsjednikom Vijeća koji je obećao da će dati ostavku kada Libija bude pod njihovom kontrolom.

Snažna vlada

„Ne sviđa mi se taj čovjek, mislim da je on drugi Gaddafi“, objašnjavao je Hamid, dok su se čuli pozivi na molitvu sa obližnje džamije te buka mnogobrojnih auta.

„Pojavio se i sada se pravi da je on jedini koji je dovoljno pametan da vodi Libiju. Oni koji imaju ambicije za autokratskom moći u post-Gaddafijevoj Libiji bit će uklonjeni kao što je on bio“, rekao je Hamid.

Drugi se boje da će se nasilje u zemlji nastaviti, jer se u Libiji, nakon nekoliko mjeseci borbe, nalazi mnogo naoružanja.

U srijedu su u mjestu Tadžura istočno od Tripolija borci NPV-a na kamionima sa protuavionskim oružjem pošli u potjeru za drugim čovjekom u autu koji je otvorio vatru na njih, očigledno u strahu od toga da ga prate, ispričao je Toshani Gabgoub, lokalni stanovnik koji je radio za Al Jazeeru.

Prema njegovim riječima, oni su počeli pucati jedni na druge, a jedan borac je ranjen.

„Treba nam snažna vlada ako postoji ikakva nada da se povrati mir u Libiju“, zaključio je Gabgoub.

Izvor: Al Jazeera