Levi's povukao reklamu zbog nasilja u Londonu

Korištene snimke nasilja u britanskim gradovima (EPA)

Levi's je privremeno odustao od posljednje reklamne kampanju u Velikoj Britaniji zbog zabrinutosti da su dramatične scene u TV klipu isuviše slične stvarnim prizorima nereda i nasilja koje su viđene ovih dana u Londonu, Mančesteru i Birmingemu.

Jedan minut duga reklama, koju je prvi svjetski proizvođač džinsa naslovio “Legacy“ sadrži snimke organiziranih političkih demonstracija tokom Dana maja u Berlinu sa sloganom „Ići naprijed“.

“Mladenačka pobuna”

Reklama je puštena na Facebooku u utorak (09.08), ali je odjevni gigant odlučio ne prikazati je na televiziji ili u kinima u Velikoj Britaniji, kao što je ranije planirano, radi demonstracija koje su pogodile veće gradove unutar države. 

Prijašnja namjera je bila da TV, kina i Facebook kampanja traje tokom cijelog avgusta kao dio prve globalne reklamne kampanje brenda.

Konačno, na Facebooku, odnosno oficijelnoj stranici brenda osvanule su tek neke fotografije iz reklamne kampanje Ići naprijed (Go Forth).

Iako je reklama urađena prije nego su neredi počeli u Totenhemu u subotu, modni portali i druge publikacije su požurili da kampanju brenda ocijene nesenzitivnom.

„Malo je riskantno prihvatiti mladenačku pobunu u oglašavanju upravo sada, s obzirom da u stvarnom svijetu takvi primjeri uključuju toliko pljačke i spaljivanja“, napominje Adweek.com.

AdAge magazin kaže da scene u reklami neugodno podsjećaju na nerede u Londonu, dok web stranica FashionFoieGras smatra da je isječak urađen neukusno, te poziva da se o povuče s YouTubea i drugih platformi.

Riječ o optimizmu

Glasnogovornik Levi'sa je potvrdio da su privremeno povukli reklamu iz TV i kino oglašavanja u Velikoj Britaniji.

„Duboko smo tužni zbog događaja u Velikoj Britaniji u ovom momentu koji su bitno utjecali na društvo diljem zemlje. Slogan “Ići naprijed” utjelovljuje  energiju i događaje našeg vremena, ipak se ne radi o nekom određenom pokretu ili temi, prije je riječ o optimizmu, pozitivnoj akciji i pionirskom duhu. Zbog osjetljivosti za ono što se dešava u zemlji, privremeno smo povukli reklamu s Facebooka i iz kina u cijeloj zemlji“, kazao je glasnogovornik kompanije Levis.

Izvor: Agencije