Jabuke, kruške i karfiol štite od moždanog udara

Konzumiranjem jabuka do manjeg stresa

Konzumacija većih količina voća i povrća s bijelim „mesom“, poput jabuka, krušaka ili karfiol, može pomoći u zaštiti od moždanih udara, pokazalo je istraživanje objavljeno u magazinu Stroke.

Holandski istraživači, koji su deset godina pratili zdravlje više od 20.000 osoba, ipak nisu otkrili razlog zbog kojeg je rizik od moždanog udara manji čak 52 posto kod osoba koje jedu puno jabuka, krušaka, banana ili karfiola. Stručnjaci upozoravaju da to ne znači da ljudi trebaju prestati jesti druge vrste voća i povrća.

Na početku istraživanja učesnici su ispunili detaljan upitnik o prehrambenim navikama i načinu života u prethodnoj godini, a nakon toga praćeni su sljedećih deset godina te je istraživana veza boje voća i povrća i rizika od moždanog udara.

Naučnici su uočili da je povećanje potrošnje „bijelog“ voća i povrća za 25 grama dnevno vezano uz 9-postotno smanjenje rizika od udara. Isto istraživanje nije pokazalo da na učestalost moždanih udara utječe konzumiranje tamnozelenog lisnatog povrća, kupusa i salate citrusa ili crvenog voća i povrća.

Izvor: Agencije