Izrael gradi 227 stanova na palestinskoj zemlji

Izgradnja uprkos američkom i međunarodnom pritisku (EPA)

SAD su izrazile zabrinutost zbog izvještaja o novim izraelskim planovima za gradnju naselja na palestinskim područjima, ocijenivši ih kontraproduktivnim za obnovu izraelsko-palestinskih mirovnih pregovora.

Izrael je objavio da je dopustio gradnju 277 stanova u jednom naselju na Zapadnoj obali, uprkos američkom i međunarodnom pritisku da se s tom praksom prekine, prenosi Hina.

“Vidjeli smo izvještaj o tom odobrenju za stanove na Zapadnoj obali. Smatramo to jako zabrinjavajućim”, rekla je glasnogovornica State Departmenta Victoria Nuland.

“Takva djela su kontraproduktivna za nastavak direktnih pregovora. To smo kazali izraelskoj vladi. Nastavit ćemo izražavati svoje stavove”, dodala je.

Izraelski ministar odbrane je odobrio početak gradnje 277 stanova u četvrti Neuman naselja Ariel.

Dio stanova namijenjen je bivšim doseljenicima iz Goush Katifa u Gazi, naselju koje su Izraelci srušili 2005. godine.

Ariel, u kojem živi oko 18.000 stanovnika, većim je dijelom naseljen novodoseljenim imigrantima iz područja bivšeg SSSR-a i jedno je od najvećih izraelskih naselja na sjeveru Zapadne obale.

Izraelski čelnici su nekoliko puta istakli kako ovo naselje, koje se nalazi u blizini velikog palestinskog grada Nablusa, čini “sastavni dio” Izraela.

Gradonačelnik Ariela Ron Nachman je za AFP rekao kako je izgradnja stambenih prostora u središtu grada počela prije deset godina, ali da je “zamrznuta” 2004. iz političkih razloga.

“Danas nam je ministarstvo odbrane dopustilo nastavak i dovršetak gradnje ovoga projekta. To je vrlo dobro, jer u ovom trenutku u cijelome gradu nemamo više nijedan prazan stan”, kazao je Nachman, dodavši kako je među onima koji čekaju novi stan i njegova kći.

Izvor: Al Jazeera i agencije