Italijanska djeca najdeblja u Evropi

Italija je poznata po zdravoj Mediteranskoj dijeti, no novi alarmantni podaci pokazuju da u ovoj državi ima više pretile djece nego igdje u Evropi. Dok ostatak svijeta biva ohrabren da kopira tradicionalni italijanski jelovnik u svakodnevnoj ishrani, čime se brza hrana mijenja voćem i povrćem, čini se da su Italijani zaboravili lekcije koje su ostale naučili.

Tradicionalna kuhinja gubi bitku s jeftinom, brzom hranom, koja je puna kalorija. Kada se doda mala fizička aktivnost, onda je lako objasniti što na svakom uglu ulice se može vidjeti sve više „ciccionija“, djece s viškom kilograma.

Trećina djece ima problem

Dr. Antonello del Veccio, poznati ljekar i glasnogovornik Spore hrane (Slow Food), međunarodnog pokreta nastalog prije 20 godina, kazao je kako se Italijani sve manje drže tradicionalne kuhinje, a sve više jedu brzu hranu.

„Za razliku od sjevera Evrope, mi smo se dugo odupirali takvom načinu ishrane, no on je sada tu i vidimo rezultate“, kazao je.

Više od trećine (36 posto) italijanske djece već od osme godine imaju problema s težinom i ishranom, pokazala je anketa koju je proveo Institut za razvoj čovjeka u Milanu, kao i da je Italija najgora evropska država po pitanju gojaznosti među malom djecom.

„Ozbiljnost ovih podataka se ne smije potcijeniti“, izjavio je dr. Giovanni Ancarani, predsjednik Instituta.

On je istakao kako je 10 posto odraslih u Italiji zvanično gojazno, dok njih 35 posto, blizu 20 miliona, ima preveliku tjelesnu težinu. Kada se izvještaj uporedi s onima iz prošlih godina, može se vidjeti da broj Italijana s prekomjernom težinom raste za 0,5 posto godišnje.

Eksplozija epidemije

Drugi istraživač, profesor Michele Carruba, koji također predaje na Univerzitetu u Milanu, krivi način života u kojem se djeca manje kreću, a više jedu.

„Promjene u dijeti i fizičkoj aktivnosti donijele su povećanje gojaznosti kod odraslih i djece u relativno kratkom periodu“, istakao je.

On kaže kako sada postoje strahovi da bi trenutni trend  među mlađima mogao značiti da bi „epidemija gojaznosti mogla eksplodirati“ u Italiji. Dodaje kako su dugoročne posljedice za one koji su gojazni tokom djetinjstva rizik od dijabetesa, kardiovaskularnih bolesti i raka.

Izvor: Agencije