Italija treba hitni akcioni plan

Članovi italijanske vlade na sastanku kabineta o mjerama štednje (EPA)

Početkom augusta pojavile su se naznake da bi Italija, čija je privreda treća po veličini u eurozoni, mogla krenuti putem Grčke i drugih evropskih zemalja i zatražiti međunarodnu finansijsku pomoć.

Kamata na državne obveznice dostigla je rekordni nivo od 6 posto.

“Ako kamata poraste iznad 6.5 posto, situacija će biti poput one u Grčkoj i privreda će biti neodrživa”, rekao je Laurence Lee, dopisnik Al Jazeere iz Rima.

Italijanski premijer Silvio Berlusconi izjavio je da Italiji treba “hitni akcioni plan” za ekonomski razvoj da bi se smanjio strah od moguće dužničke krize.

“Mi imamo solidne privredne osnove, naše banke su solventne”, rekao je.

“Naša zemlja ima solidan politički sistem koji je pokazao da samo u tri dana može odobriti manevar sa skoro 80 milijardi eura.”

Kako je došlo do krize?

Italijanski premijer, predstavnici velikih poslodavaca i sindikata sastali su se početkom augusta da izrade plan ekonomskog poticaja.

Stanje na italijanskoj berzi nestabilno je od početka jula kada je javnost bila usmjerena na raskol u italijanskoj vladi, pogotovo nesuglasice između premijera Silvia Berlusconija i ministra finansija Giulia Tremontija.

Uprkos javnom dugu ravnom 120 posto bruto državnog proizvoda, Italiju donedavno nije zahvatila kriza zahvaljujući relativno skromnom BDP-a, visokom nivou privatne štednje i konzervativnom finansijskom sistemu.

Međutim, zabrinutost za vladinu nemogućnost da prebrodi interne konflikte i oživi stagnirajuću privredu početkom augusta znatno su promijenile status italijanske privrede u svijetu, nakon što su agencije za kreditni rejting izjavile da bi mogle smanjiti italijanski kreditni rejting.

Šta je učinjeno

U julu 2011. italijanski parlament u rekordnom vremenu uveo je paket štednje u vrijednosti od 48 milijardi eura, s namjerom da državni proračun preživi do 2014. U ovom paketu predviđeno je znatno smanjenje državne administracije dok će vlada privatizovati neke državne kompanije.

Bez obzira na preduzete mjere, većina planova za smanjenje državnih troškova i poreskih reformi neće biti provedene prije predstojećih izbora 2013. godine niti će učiniti mnogo da stimulišu usporenu italijansku privredu.

Izvori: Al Jazeera i agencije