Italija korak bliže zabrani vela

Blizu 3.000 žena u Italiji nosi burku (Getty Images)

Italijanska parlamentarna komisija odobrila je nacrt zakona koji će zabraniti ženama nošenje velova koji pokrivaju lica u javnosti, a koju bi u septembru mogao usvojiti parlament.

Žene koje prekrše zabranu suočit će se s kaznom u iznosu od 102 do 293 eura, dok će oni što prisiljavaju žene da se pokriju u javnosti biti kažnjeni jednogodišnjom zatvorskom kaznom i novčanom kaznom od 30.800 eura.

Italijanski zakon je donesen pod paskom Souade Sbai, rođene Marokanke, članice konzervativne stranke premijera Silvija Berlusconija „Narod slobode“. Njeno objašnjenje za ovakav zakon je da želi pomoći muslimankama da se bolje integriraju u italijansko društvo.

“Ugrožena sloboda”

Sbai je rekla da ju je inspirirala želja da govori za žene „koje nemaju glasa“.

„Prije pet godina, niko nije nosio burku u Italiji. Danas ih je sve više“, rekla je. „Moramo pomoći ženama da izađu  iz ove segregacije … iz ovog potčinjavanja.“

Prema nekim procjenama, 3.000 žena u Italiji pokrivaju lica velom, a Sbai smatra da su mnoge od njih prisiljene na to.

Međutim, Unija islamskih zajednica u Italiji je poručila da je „zabrana vela nepravedna i da zadire u slobode ljudi“.

„U Italiji ne postoji ni 100 žena koje nose nikab, a niti jedna koja nosi burku“, izjavio je glasnogovornik unije Roberto Hamza Piccard.

On je kazao kako bi ova zabrana mogla izolirati pobožne muslimanke koje se mogu naći u situaciji da ostanu zatvorene u svojim kućama.

“Uništeno dostojanstvo”

Parlament, u kojem Berlusconijeva vladajuća koalicija ima tijesnu većinu, u septembru će razmatrati prijedlog zakona.

Preliminarno odobrenje je pozdravila parlamentarna zastupnica Barbara Saltamartini, potpredsjednica Berlusconijeve partije u Donjem domu.

„Zabrana će okončati patnje mnogih žena koje su često prisiljene nositi nikab ili burku, što uništava dostojanstvo i put u integracije“, navela je Saltamartini.

Burke u Evropi

Francuska je zabranila burke 11. aprila 2011. godine, a zakon je zategnuo odnose između države i muslimanske manjine, uz optužbe na račun predsjednika Nicolasa Sarkozyja da degradira islam kako bi povratio glasove pobunjene ekstremne desnice.

Žene koje insistiraju na nošenju burke u javnosti morat će platiti kaznu u visini od 150 eura i biti upućene na sate „preodgoja“.

Francuski dužnosnici procjenjuju da u ovoj evropskoj zemlji oko 2.000 žena u ukupnoj muslimanskoj populaciji, koja broji između četiri i šest miliona, nosi nikab ili burku, što je tradicionalni dio nošnje u arapskim zemljama i  južnoj Aziji.

Francuska policija uhapsila je u Parizu najmanje dvije žene koje su nosile veo koji je pokrivao cijelo lice, prvog dana primjene zabrane nošenja burke i nikaba na javnom mjestu, ali je saopćeno da to nije učinjeno zbog vela, već neprijavljenog protesta.

Belgija je nakon Francuske zabranila nošenje burki na javnim mjestima. Ukoliko prekrše odredbe zakona, žene u Belgiji morat će platiti kaznu od 137,50 eura. 

Muslimansko stanovništvo čini pet posto ukupnog stanovništva u većinski katoličkoj Belgiji.

Katalonski grad Lerida je prvi grad u Španiji koji je usvojio odluku ograničenju nošenja burke, zabranjujući je u svim općinskim zdanjima.

Njemačka pokrajina Hessen je početkom februara  postala prva u ovoj zemlji koja je zabranila nošenje burki u javnim službama. U Njemačkoj živi oko 4,1 miliona muslimana.

Izvor: Al Jazeera