Grčki parlament prihvatio zakon o štednji

Zastupnici iz opozicije glasali su protiv zakona (EPA)

Grčki parlament je, član po član, samo glasovima socijalističke većine, prihvatio novi zakon o štednji kojem se protive opozicija i sindikati.

Premijer Georgij Papandreu pohvalio je to glasanje u pismu koje je pročitao predsjednik parlamenta i najavio brisanje iz stranke jedine socijalističke zastupnice, bivše ministrice rada, Luke Katseli, koja je bila protiv zakona.

Na zahtjev opozicije, organizirano je poimenično glasanje o dvadesetak najspornijih članaka zakona, osim 37, kojim se zamrzavaju granski kolektivni ugovori, kojima se predviđa novo smanjenje plata i proglašenje tehničkim viškom oko 30.000 službenika javnog sektora, prenosi Reuters.

Nacionalna odgovornost

Svi prisutni zastupnici iz opozicije, 144 od 146, glasali su protiv tog zakona, drugog dana općeg štrajka koji su sindikati organizirali protiv novih mjera štednje i masovnih protestnih skupova koje su obilježili izgredi.

Ostali članovi prihvaćeni su pojednostavljenom procedurom nakon nominalnog glasanja, a zakon je ranije ove sedmice prihvaćen „u načelu“. Donošenje tog zakona koji traže vjerovnici zemlje, Evropska unija i Međunarodni monetarni fond, pokazuje „nacionalnu odgovornost“ i sprečava stečaj zemlje, koja će dobiti novu ratu međunarodnog kredita, rekao je Papandreu.

On je ocijenio da će zemlja tako osnažiti svoj položaj u pregovorima unutar EU i eurozone radi rješavanja problema njezine prezaduženosti.

Izvor: Agencije