Gaddafijeva smrt: Svjetske reakcije

Svjetski lideri smatraju da smrt Gaddafija označava kraj represije libijskog naroda (EPA)

Zbačeni libijski vođa bio je u bijegu otkako su snage Nacionalnog prijelaznog vijeća (NPV) zauzele prijestolnicu Tripoli u augustu.

Gaddafi je kazao kako će poginuti u odbrani države i govorio protiv napada NATO-a koji su pomogli vojnu kampanju protiv njegove vladavine.

Slijede reakcije svjetskih lidera nakon njegove smrti.

Ban Ki-moon, generalni sekretar UN-a

Ovaj dan označava historijski prijelaz za Libiju. U danima koji dolaze bit ćemo svjedoci prizora slavlja, ali i žalosti onih koji su mnogo izgubili. Sada je vrijeme da se Libijci ujedine. Libijci jedini mogu ostvariti obećanje o budućnosti nacionalnog jedinstva i pomirenja. Borci sa svih strana moraju mirno odložiti oružje. Ovo je vrijeme oporavka i obnove i vrijeme duha dobrote, a ne osvete.

Barack Obama, predsjednik SAD

Već četiri decenije, Gaddafijev režim je čeličnom rukom vladao libijskim narodom. Njihova ljudska prava su bila negirana. Nevini civili su zatvarani, tučeni i ubijani. Libijsko bogatstvo je protraćeno, ogromni potencijal libijskog naroda je bio ograničen, a strah je korišten kao političko oružje. Danas mi možemo konačno reći da je došao kraj Gaddafijevog režima.

Evropska Unija

Predsjednik bloka Herman Van Rompuy je izjavio kako smrt Gaddafija označava kraj ere despotizma, te da smrt Gaddafija u napadu na Sirt znači i kraj represije od koje je libijski narod dugo patio.


Prilika Libijaca za demokratsku budućnost:
David Cameron [EPA]

David Cameron, premijer Velike Britanije

Stanovnici Libije danas su, nakon ove vijesti, dobili još veću priliku da sebi izgrade snažnu i demokratsku budućnost.

Silvio Berlusconi, premijer Italije

Sada je rad završen. Sic transit gloria mundi (Tako prolazi slava svijeta).

Nicolas Sarkozy, predsjednik Francuske

Nestanak Muammara Gaddafija je veliki korak naprijed u borbi koja se vodi više od osam mjeseci, a u kojoj libijski narod traži slobodu od diktatorskog i nasilnog režima, nametnutog mu više od 40 godina.

Angela Merkel, kancelarka Njemačke

Ovim se završava krvavi rat koji je Gaddafi vodio protiv svog naroda. Libija sada mora brzo napraviti korake ka demokratiji i učiniti dosadašnja dostignuća Arapskog proljeća nepromjenjivim.

Afrička unija

Unija je objavila da je ukinula suspenziju libijskog članstva i objavila u saopćenju da će ovlastiti aktuelne vlasti u Libiji da zauzmu mjesto Libije u AU i njenim organima.

John McCain, američki senator

Sjedinjene Američke Države, zajedno sa evropskim saveznicima i arapskim partnerima, sada moraju pojačati podršku libijskom narodu, koji trenutno radi na narednoj fazi demokratske revolucije, uspješne kao što je bila i njihova borba za oslobađanje svoje države.

Keith Ellison, prvi musliman koji je izabran u Kongres SAD

Libijci su sada sigurniji kada je Gaddafi mrtav, a arapski svijet se sada oslobađa. No, nikada ne treba slaviti nečiju smrt, pa ni loših ljudi.

Izvor: Agencije