Evropljani pate od mentalnih poremećaja

U samo trećini slučajeva bolesnici dobivaju potrebnu terapiju ili lijekove (EPA)

Evropljani često pate od neuroloških i mentalnih poremećaja.

Gotovo 165 miliona ljudi, ili 38 posto stanovništva, svake godine boluje od moždanog poremećaja poput depresije, tjeskobe, nesanice ili demencije, objavljeno je u velikoj novoj studiji.

U samo trećini slučajeva bolesnici dobivaju potrebnu terapiju ili lijekove te su mentalni poremećaji veliki privredni i socijalni teret težak stotine milijardi eura, jer se bolesnici toliko loše osjećaju da ne mogu raditi, a i lični im odnosi propadaju.

Mentalni poremećaji postali su najveći evropski naučni izazov 21. stoljeća, kažu autori studije.

Istovremeno, neke velike farmaceutske kompanije odustaju od ulaganja u istraživanje rada mozga i njegovog utjecaja na ponašanje.

Zato je teret finansiranja ovih grana nauke pao na vlade i humanitarne organizacije u zdravstvu.

“Ovaj veliki jaz se mora zatvoriti. I ti rijetki koji se liječe, liječe se sa zakašnjenjem od nekoliko godina, a rijetko najmodernijom terapijom”, rekao je Hans Ulrich Wittchen, direktor instituta za kliničku psihologiju i psihoterapiju na dresdenskom univerzitetu i glavni istraživač te evropske studije.

Težak teret

Wittchen je vodio trogodišnju studiju koja je pokrivala 30 evropskih država, 27 sedam članica Evropske unije (EU) te Švicarsku, Island i Norvešku, s ukupnim stanovništvom od oko 514 miliona ljudi.

Ne može se izvesti direktno poređenje mentalnih poremećaja u drugim dijelovima svijeta, jer se različite studije koriste različitim varijabilnim parametrima.

Wittchenova ekipa je proučila stotinjak bolesti, sve glavne mentalne poremećaje, od tjeskobe i depresije do ovisnosti i šizofrenije, kao i glavne neurološke poremećaje poput epilepsije, Parkinsonove bolesti i multiple skleroze.

Rezultati studije koje je objavila Evropska škola za neuropsihofarmakologiju (ENCP) pokazuju da su mentalni poremećaji “izrazito težak teret”.

Mentalne bolesti su glavni uzrok smrti, invalidnosti i ekonomskog oprerećenja u svijetu, a Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) predviđa da će do 2020. godine depresija biti druga vodeća bolest u svim dobnim skupinama.

Četiri su najgora stanja: depresija, demencije poput Alzheimerove bolesti i vaskularne demencije, ovisnost o alkoholu i moždani udar.

Izvor: Agencije