ETA proglasila kraj oružane djelatnosti

Rodbina nosi fotografije žrtava napada ove organizacije (EPA)

Baskijska naoružana organizacija ETA proglasila je “konačan kraj svoje oružane djelatnosti”, nakon više od 40 godina borbe za nezavisnost Baskije, u kojoj je poginulo više od 800 ljudi, objavio je na svojoj internet stranici baskijski list Gara.

Izjava dolazi u času kada se pojačao politički pritisak na tu organizaciju prije prijevremenih parlamentarnih izbora u Španiji sazvanih za 20. novembar, na kojima najviše izgleda ima opoziciona desnica, prenosi AFP.

ETA je odlučila konačno prekinuti svoju oružanu djelatnost. ETA upućuje poziv španskoj i francuskoj vladi da počnu proces direktnog dijaloga, s ciljem da se uklone posljedice sukoba i tako prevlada oružani sukob, ističe organizacija.

ETA ovom povijesnom izjavom pokazuje svoje jasno, odlučno i konačno opredjeljenje, tvrdi ta oružana organizacija.

Ona smatra da je međunarodna konferencija održana nedavno u Baskiji veoma važna politička inicijativa, dodaje se u tekstu.

U ponedjeljak je u San Sebastijanu održana konferencija na kojoj su učestvovali bivši generalni sekretar Ujedinjenih naroda (UN) Kofi Annan i Gerry Adams, predsjednik sjevernoirske nacionalističke stranke Sinn Fein.

Učesnici  su pozvali ETA-u da konačno odustane od nasilja.

ETA, koju Evropska unija (EU) i SAD smatraju terorističkom organizacijom, smatra se odgovornom za smrt 829 osoba u više od 40 godina borbe za nezavisnost francuskog i španskog dijela Baskije i Navare.

ETA je 10. januara proglasila opće i trajno primirje.

Izvor: Agencije