Biografija Bashara al-Assada

Assad: Specijalizirao je oftalmologiju u Vojnoj bolnici Tišrin i nastavio studije u Londonu sve do 1994. godine (Reuters)

Bashar al-Assad rođen je 11. septembra 1965. godine u Damasku. Studirao je medicinu na Univerzitetu u Damasku i diplomirao 1988. godine. Specijalizirao je oftalmologiju u Vojnoj bolnici Tišrin i nastavio studije u Londonu.

Nakon stradanja brata Basila u automobilskoj nesreći vratio se u Siriju 1994. godine, kako bi preuzeo ulogu nasljednika svog oca, predsjednika Hafeza al-Assada. U vojsci je služio kao intendant. Promoviran je u činove majora 1995. godine, potpukovnika 1997. godine i pukovnika 1999. Godinu kasnije unaprijeđen je u rang general-pukovnika i postavljen za komandanta sirijskih Oružanih snaga.

Mirovne inicijative

Godine 1998. imao je važnu ulogu u postavljanju aktualnog libanskog predsjednika Emila Lahooda.

Nakon smrti Hafeza al-Assada 10. juna 2000. godine, održano je zasjedanje Sirijskog parlamenta na kojem je izmijenjen ustav, u najkraćoj proceduri na svijetu. Nakon petnaest minuta zasjedanja i tri sekunde glasanja omogućeno je da se za predsjednika može kandidirati s navršenih 34, umjesto 40 godina. Bashar al-Assad je izabran za predsjednika 1. jula 2000. godine.

Njegovo ime se dovodi u vezu s ekonomskim i političkim reformama u Siriji i regionu.

Od samog preuzimanja predsjedničke funkcije odlučno zastupa stav Sirije po pitanju pravednog i sveobuhvatnog mira u regionu, koji počiva na primjeni rezolucija Ujedinjenih naroda. Specijalni koordinator UN-a za Bliski istok Terje Roed-Larsen prenio je u novembru 2004. godine Assadovu spremnost na bezuvjetni nastavak pregovora.

Odnosi sa SAD-om

Nakon 11. septembra 2001. godine došlo je do zahlađenja odnosa između Sjedinjenih Američkih Država i Sirije, nakon okupacije Iraka. Washington je uputio optužbe na račun Damaska zbog navodne podrške teroristima koji su preko sirijskih granica prelazili u Irak.

Odnosi između dvije države su poprimili dramatičan tok nakon atentata na libanskog premijera Rafika Haririja. Američka administracija je podržala stav libanske opozicije, koja optužuje sirijske obavještajne službe da su krive za ubistvo premijera.

Izvor: Al Jazeera