Bez vojne intervencije u Siriji

Nakon zatvorenog sastanka došlo je do približavanja stavova članica Vijeća sigurnosti (EPA)

Velika Britanija i NATO odbacili su mogućnost vojne intervencije u Siriji nakon “krvave nedjelje” u kojoj je prije tri dana smrtno stradalo 140 ljudi.

U Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija nije postignut dogovor oko rezolucije o osudi sirijskog režima.

Diplomati navode da su evropske sile prije nekoliko sedmica predale Vijeću sigurnosti nacrt rezolucije o osudi Sirije zbog krvavog gušenja demonstracija.

Nakon zatvorenog sastanka došlo je do približavanja stavova članica vijeća po pitanju Sirije, što je inicirano nedavnim nasiljem.

Američki i evropski delegati pokušali su nametnuti rezoluciju o osudi represije, o čemu će se vjerovatno ponovo raspravljati u utorak.

Eksperti predviđaju da će rezolucija biti usvojena u neobaveznom obliku.

“Sudbonosni trenuci”

Jedan zapadni diplomata izjavio je kako su evropske zemlje izmijenile tekst nacrta rezolucije pripremljen prije dva mjeseca. U tom nacrtu od sirijskog režima se traži da prekine s nasiljem i omogući UN-u da istraži stanje ljudskih prava u gradovima u kojima se vode protesti.

Ni ovaj nacrt ne podrazumijeva nametanje sankcija niti procesuiranje sirijskih lidera, što je tražila organizacija za ljudska prava Amnesty International.

Američka ambasadorica pri UN-u Susan Rice ukazala je na zabrinjavajuće izvještaje koje je vijeću predočio Oscar Fernandez-Taranco, pomoćnik generalnog sekretara UN-a.

Američka državna tajnica Hillary Clinton pozvala je zemlje koje se protive osudi sirijskog režima da preispitaju svoje stavove.

Dodala je da međunarodna zajednica mora podržati sirijski narod u ovim „sudbonosnim trenucima“.

Visoki dužnosnik UN-a istakao je tokom zatvorenih razgovora da se, pored velikog broja ubijenih, tri hiljade ljudi vode kao nestali, a 12 hiljada je uhapšeno od početka antirežimskih demonstracija u maju ove godine.

Promjena se nazire

Neke od zemalja koje su se ranije protivile akcijama u Vijeću sigurnosti sada upućuju otvorene kritike Basharu al-Assadu.

Hardeep Singh Puri, Indijski ambasador pri UN-u i predsjedavajući vijeća za avgust 2011, rekao je: „Došlo je do približavanja stavova. Članice vijeća dijele zabrinutost zbog povećanja nasilja.“

Ruski ambasador Vitalij Čurkin ranije je najavljivao ulaganje veta protiv nacrta. Po njemu, sada se treba „osloboditi stare metode razmišljanja, utemeljene na konfliktu“.

„Ako postoji mogućnost da se dogovorimo oko teksta, mi se nećemo protiviti“, rekao je.

Južnoafrički ambasador, Baso Sangqu, ocijenio je nedavne događaje u Siriji kao „zastrašujuće“. Međutim, rekao je da njegova zemlja ne može zauzeti stav sve dok ne pročita nacrt.

Sangqu je istakao da Južnoafrička Republika, Brazil i Indija u bližoj budućnosti planiraju slanje zajedničkog tima u Damask kako bi izrazili zabrinutost stanjem u Siriji. Zapadne diplomate su ovaj potez smatrali alternativom za nacrt rezolucije.

Neki analitičari povezuju ovakav stav sa raspravom koja se prije nekoliko mjeseci vodila u vijeću po pitanju akcija u Libiji. Tada su Rusija, Kina, Brazil, Indija i Južnoafrička Republika izrazile ljutnju zbog donošenja rezolucije o bombardiranju Libije.

Ove zemlje strahuju da bi osuda Sirije u Vijeću sigurnosti moglo dovesti do vojne akcije protiv Assada. Takvu mogućnost, međutim, kategorično isključuju evropski dužnosnici.

Nove sankcije

Prema riječima britanskog ministra vanjskih poslova Williama Haguea, traženje vojne akcije protiv Sirije, čak i pod mandatom UN, nije ni “daleka mogućnost”.

“Želimo da budu uvedene dodatne sankcije, izvršen jači međunarodni pritisak. Naravno da bi to bilo efikasno, to ne može biti pritisak samo zapadnih zemalja već i arapskih zemalja, uključujući i Tursku”, rekao je Hague.

Generalni sekretar NATO-a Anders Fogh Rasmussen isključio je mogućnost vojnog angažmana u Siriji. Ipak, on je osudio nasilje koje sprovodi zvanični Damask nad narodom Sirije.

U razgovoru za  francuski dnevni list Midi Libre, Rasmussen je rekao da se „nisu stekli uvjeti“ za vojnu intervenciju u Siriji.

Izvor: Agencije