Assad: Prekinute vojne operacije

Assad je obećao da će UN-ovi humanitarni istražitelji imati neometan pristup svim lokacijama u Siriji (EPA)

Vojne i policijske operacije protiv demonstranata su prekinute, kazao je sirijski predsjednik Bashar al-Assad generalnom tajniku UN-a Ban Ki-moonu, navela je ova svjetska organizacija u saopštenju.

Najava je pristigla uoči sastanka Vijeća sigurnosti UN-a na kojoj bi šefica UN-a za ljudska prava Navy Pllay mogli zatražiti da se akcija sirijske vlasti protiv demonstranata uputi na razmatranje Međunarodni kazneni sud, saopštili su diplomati.

U telefonskom razgovoru s Assadom, Ban Ki-moon je “izrazio zabrinutost nakon posljednjih izvještaja o nastavku kršenja ljudskih prava i pretjeranoj upotrebi sile sirijskih snaga sigurnosti protiv civila, uključujući onih u Al Rameli, četvrti Lattakie, gdje je utočište pronašlo nekoliko hiljada palestinskih izbjeglica“, saopštile su UN.

Nezavisna istraga

“Glavni tajnik je naglasio da sve vojne operacije i masovna hapšenja moraju odmah prestati. Predsjednik Assad je rekao da je vojno-redarstvena operacija prestala”, dodaje se u saopćenju.

Ban je ponovno zatražio provedbu nezavisne istrage svih ubistava i nasilja u Siriji te zatražio slobodan pristup za medije. Također je zatražio od Damaska da u potpunosti surađuje s Uredom visokog povjerenika za ljudska prava, prenijela je Hina.

“Glavni tajnik također je zatražio od Assada da pristupi uvjerljivom i mirnom procesu reformi prema obuhvatnim promjenama”, kaže se u saopštenju.

Assad je u razgovoru istaknuo niz reformi koje će provesti idućih mjeseci, uključujući reviziju ustava i organizaciju parlamentarnih izbora. Obećao je da će UN-ovi humanitarni istražitelji imati neometan pristup svim lokacijama u Siriji.

Pillay, šefica Ureda Visokog povjerenika za ljudska prava (UNHCR), očekuje se da se obrati 15-članom Vijeću sigurnosti iza zatvorenih vrata sjednice o Siriji.

Pillay će reći kako je potrebna “temeljita međunarodna istraga”, rekao je diplomat za Reuters pod uslovom da mu se ne objavi ime, dodajući da će Pillay “vjerojatno predložiti upućivanje slučaja na ICC“.

Izvještaj UNHCR-a sadrži dokaze da je Sirija počinila teško kršenje ljudskih prava u akcijama protiv demonstranata, kazali su diplomati. Procjenjuje se da je u vladinom gušenju demonstracija od marta poginulo najmanje 2.000 civila.

Assadova vlada prkosi međunarodnim pozivima da zaustavi represiju kojom nastoji suzbiti petomjesečni ustanak.

U komentarima, koje je objavila državna novinska agencija, Assad je rekao članovima vladajuće stranke Baath da Sirija neće odustati od svog “dostojanstva i suvereniteta”.

Vlada insisitira da obračun sa demonstrantima ima za cilj iskorjenjivanje „terorističkih skupina“ koje stvaraju nered u državi“.

Prema aktivistima, Assad je pokrenuo tenkove, kopnene snage, snajperiste i ratne brodove u pokušaju da ponovo uspostavi kontrolu nad pobunjeničkim područjima.

Borbe su dramatično eskalirale od kako je počeo muslimanski post mjeseca Ramazana, od kada su prijavljene stotine mrtvih i hiljade uhapšenih.

Recep Tayyip Erdogan, turski premijer je u srijedu kazao kako Assad nije poslušao poziv svoje vlade da prekine napade na civile.

Erdogan je kazao kako je osobno razgovarao s Assadom i poslao ministra vanjskih poslova u Damask, ali “unatoč svemu tome, oni i dalje napadaju civile”.

U međuvremenu, snage sigurnosti u Damasku su pretresle domove i trgovine u srijedu i uhapsile desetine aktivista u okrugu Rukn Eddin, poznatom kao kurdsko područje, gdje je struja presječena.

Sila i obećanja

Sirijski grupa za ljudska prava je saopćtila da je devet demonstranata ubijeno, a veliki broj ranjen u Homsu. Snage sigurnosti su također otvorile vatru u Aleppu i Hamu, kazali su aktivisti. Dodali su da sigurnosne snage nastavlju napade na grad Deir ez-Zor na istoku, kao i u područjima obalnog grada Latakia, unatoč izvještajima državnih medija o povlačenju.

Predsjednik Bashar al-Assad došao je na vlast 2000. godine, nakon smrti njegovog oca Hafeza. Odgovorio je na izazove s kombinacijom sile i obećanjem reformi, ali nije bio sposoban da ugasi ustanak, javlja Fena.

Nemiri su počeli nakon svrgavanja s vlasti tuniškog predsjednika Zine al-Abidine Ben Alija i egipatskog predsjednika Hosni Mubaraka.

Izvori: Al Jazeera i agencije