Uznemireni europski potrošači

Najveći pad raspoloženja potrošača zabilježile su Njemačka, Austrija i Francuska (EPA)

Europski potrošači ponovno su uznemireni. Dok je u proljeće ove godine većina zemalja Europske unije (EU) bila optimistična i vjerovala da se vidi kraj krize, nakon ljeta je došlo do značajne promjene raspoloženja, pokazuje istraživanje GfK Consumer Climate Europe za treći kvartal ove godine.

Ova svjetska agencija za tržišno istraživanje ispitala je razvoj ekonomije, očekivanja u kretanju cijena i troškova, te spremnost na kupnju kod potrošača u 12 europskih zemalja koje predstavljaju 80 posto ukupne populacije EU, prenosi Hina.

Negativnom raspoloženju potrošača doprinijelo je teško stanje u Grčkoj, te nova kretanja i loše ocjene kreditnih agencija za Italiju i Francusku.

Pad očekivanja

Jedino je Njemačka zadržala vrlo povoljna ekonomska kretanja, ali se i u ovoj zemlji u posljednje vrijeme značajno smanjuju pozitivna očekivanja.

U trećem kvartalu ove godine očekivanja ekonomskog oporavka urušila su se u gotovo svim zemljama gdje je provedeno istraživanje, a najveći pad raspoloženja potrošača zabilježile su Njemačka, Austrija i Francuska.

Negativan trend, u određenoj mjeri, izbjegle su Poljska, Bugarska i Rumunjska.

Što se tiče očekivanja u pogledu primanja, padaju očekivanja kod europskih potrošača, a najpesimističniji su Grci i Portugalci.

Rast poreza i obaveza te usporavanje ekonomskog rasta u EU imaju izravan utjecaj na spremnost potrošača na kupnju. Najpovoljnija su očekivanja u Njemačkoj i Austriji, te ponešto u Bugarskoj.

Oklijevanje za neke veće kupnje primjetno je Portugalu, Velikoj Britaniji, te Rumunjskoj.

Izvor: Al Jazeera