U logorima Sjeverne Koreje oko 200.000 ljudi

Satelitske snimke pokazuju značajan porast broja logora (EPA)
Satelitske snimke pokazuju značajan porast broja logora (EPA)

Blizu 200.000 političkih zatvorenika zatočeno je u logorima Sjeverne Koreje, što je drastičan porast u odnosu na stanje prije deset godina, saopćio je specijalni izvjestitelj Ujedinjenih naroda (UN) za tu zemlju.

Posljednje satelitske snimke zemlje u usporedbi s onima iz 2001. godine pokazuju značajan porast broja logora, navodi izvjestitelj Marzuki Darusman u izvještaju koji bi trebao biti predstavljen pred Generalnom skupštinom UN-a, prenosi Reuters.

Procjenjuje se je u mreži političkih zatvora u Demokratskoj Narodnoj Republici Koreji, od kojih neki postoje od 1950-ih godina,  zatočeno blizu 200.000 zatvorenika.

U nekim zatvorima nalaze se zatočeni ljudi kojima je jedini grijeh to što su rodbina drugih zatočenih.

“Tražim od vlasti (Sjeverne Koreje) da odmah oslobodi političke zatvorenike” izjavio je Darusman.

On ističe da se smanjuju zalihe hrane koje je međunarodna zajednica uputila Sjevernoj Koreji te da je zemlja stalno suočena sa značajnom i trajnom nestašicom hrane.

Prema raspoloživim informacijama, porcije hrane koje distribuira sjevernokorejska vlada dovoljne su samo za manje od polovicu dnevnih kalorijskih potreba 68 posto od ukupne populacije od oko 16 miliona stanovnika, ističe se u izvještaju.

Izvor: Agencije


Više iz rubrike Svijet
POPULARNO