Oteta Francuskinja umrla u Somaliji

Dedieu: Vjerovatno nije dobijala neophodne lijekove (EPA)

Francusko ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je da je preminula Francuskinja koja je oteta u Keniji i odvedena u zatvor u Somaliji.

Marie Dedieu (66), koja je bolovala od raka i bila hendikepirana, oteta je iz svog stana na ostrvu Manda u Keniji tokom noći između 30. septembra i 1. oktobra.

“Kontakti posredstvom kojih je francuska vlada tražila da Marie Dedieu bude oslobođena saopćili su nam da je ona preminula, ali nisu precizirali ni datum, ni okolnosti njene smrti”, naveo je portparol ministarstva Bernard Valero.

Iz ministarstva su rekli da su otmičari vjerovatno odbili dati potrebne lijekove, a prilikom otmice iza sebe su ostavili su njena invalidska kolica.

Kenijska vlada je za otmicu okrivila somalsku grupu al-Shabab koja se bori za uvođenje šerijata u svojoj zemlji.

Napadi na kampove

Pošto je zvanični Nairobi okrivio al-Shabab za nekoliko otmica stranaca na svojoj teritoriji, kenijska vojska je izvela zračne napade na kampove ove grupe u Somaliji.

U dosadašnjim sukobima ubijena su 73 pripadnika al-Shababa, dok je pet kenijskih vojnika poginulo  prilikom pada helikoptera.

Iz Kenijske vojske potvrđeno je da su njihovi avioni  izvršili udare na teritorij Somalije.

 

 

Prema izjavama svjedoka, otmica je bila dobro isplanirana. Grupa naoružanih ljudi došla je na otok čamcem i ispalila nekoliko hitaca prije nego što je naredila da Francuskinja, njen partner i osoblje koje je pomagalo u kući, legnu potrbuške. Jedan od plaćenika povukao je žrtvu i odvukao je do čamca.

Njen partner, Kenijac John Lepapa (39) opisao je policiji kako se otmica odvijala.

 „Sve što su govorili bilo je ‘gdje je strankinja, gdje je strankinja?'“, rekao je Lepapa te dodao su se on i Dedieu vratili iz Francuske dva dana prije nego što su planirali.

Nudila kuću i novac

„Marie ih je molila da uzmu šta god žele iz kuće, uključujući novac, samo da joj poštede život. Nisu je htjeli poslušati“, ispričao je Lepapa. 

“Francuska traži da bez odlaganja i bez uslova njeni posmrtni ostaci budu vraćeni u zemlju”, izjavio je Valero, napominjući da je francuska vlada izrazila ljutnju zbog potpunog nedostatka humanosti i okrutnosti koju su pokazali otmičari.

“Želimo da oni budu identificirani i privedeni pravdi”, rekao je Valero.

U Keniji je 11. septembra oteta i Britanka Judith Tebbutt, a tom prilikom ubijen je njen suprug na jednom od otoka istog arhipelaga. Prošle sedmice kidnapovane su još dvije strankinje – španske humanitarke iz izbjegličkog kampa Dadab.

Izvor: Agencije