U Keniji otete dvije španjolske humanitarke

Dvije Španjolke otete u četvrtak u izbjegličkom logoru u Dadabu, pokraj somalijske granice, vjerovatno su već u susjednoj Somaliji, rekao je danas čelnik tamošnje policijske uprave.

“Sve indicije govore da su oni (otmičari i njihovi taoci) s druge strane granice (sa Somalijom)”, rekao je policijski načelnik u Dadabu Leo Nyongesa.

Mark Bowden, koordinator UN- za Somaliju govori o otmici

Terensko vozilo kojim su otmičari u četvrtak pobjegli iz logora u Dadabu s dvjema španjolskim djelatnicama nevladine humanitarne organizacije Liječnici bez granica (MSF) pronađeno je na dvadesetak kilometara od somalijske granice, rekao je Nyongesa.

“Pretpostavljamo da otmičari nisu mogli dalje vozilom jer je put neprohodan nakon kiše”, dodao je.

Al-Shabab je, međutim, negirao umiješanost u otmicu.

Upravitelj okruga Dadab izjavio je za Al Jazeeru da su se djelatnici MSF-a kretali bez sigurnosne pratnje. Vojni helikopteri započeli su pretragu za humanitarnim radnicama, dodao je.

Nazanine Moshiri, dopisnica Al Jazeere iz Nairobija, saopćila je da je vozač otetih humanitarki ranjen u vrat, ali da je njegovo stanje stabilno.

“Pogranična zona je zatvorena. Vojni helikopteri obavljaju potragu za otetim ženama”, izjavila je dopisnica.

U Nairobiju se danas održava hitan sastanak na kojem će sudjelovati direktor nacionalne policije Mathew Iteere, na kojemu će glavna tema biti otmica triju Europljanki u zadnjih mjeseca dana na istoku Kenije.

Prije ove otmice, naoružane bande su 11. septembra otele britansku turistkinju Judith Tebbutt, a 1. oktobra Francuskinju Marie Dedieu, na dva različita mjesta na ostrvima Lamuu, poznatom turističkom odredištu nekoliko desetaka kilometara od somalijske granice. Otmičari su obje žene odveli u Somaliju.

Na stotinjak kilometara od somalijske granice u izbjegličke logore u Dadabu pristigle su hiljade somalijskih izbjeglica koji traže spas od suše, gladi i građanskog rata. Logori koji su u početku bili planirani za smještaj 90.000 ljudi danas primaju oko 450.000 izbjeglica.

Izvor: Al Jazeera i agencije