Siriji prijeti građanski rat, tvrdi UN

Ujedinjene nacije pozvale su međunarodnu zajednicu da preduzme hitne mjere da zaštiti Sirijce prije nego što nasilje u toj zemlji preraste u „potpuni građanski rat“.

Navi Pillay, UN-ova povjerenica za ljudska prava, izrazila je duboku užasnutost zbog „nemilosrdnog gubitka ljudskih života“, nakon što je UN objavio da je broj žrtava u protestima protiv vlade predsjednika Bashara al-Assada prerastao 3.000.

Pillay je rekla da međunarodna zajednica mora „zajednički i odlučno preduzeti protektivne mjere“ prije nego što nasilje u Siriji preraste u „potpuni građanski rat“.

 „Od početka nasilja u martu poginulo je više od 3.000 ljudi, uključujući najmanje 187 djece. Samo u posljednjih 10 dana poginulo je više od 100 ljudi“, navodi se u saopćenju Pillay.

Mučenje civila

„Osim toga, više hiljada ljudi je uhapšeno, pritvoreno i mučeno. Njihovi članovi porodice u zemlji i izvan nje ciljano su bili izloženi prijetnjama, zastrašivanju i batinama.“
„Pošto sve više pripadnika vojske odbija napadati civile i prelazi na drugu stranu, postoje zabrinjavajući zankovi da će kriza prerasti u dugotrajnu oružanu borbu.“

Pillay je rekla da sirijske vlasti nisu u stanju zaštititi svoje građane, te da ignoriraju pozive međunarodne zajednice za suradnju sa međunarodnim istragama.

„Gađanje snajperom sa krovova i korištenje sile protiv mirnih demonstranata – na primjer pucanje na njih i granatiranje naselja – postale su svakodnevnica u mnogim sirijskim gradovima“, rekla je Pillay.

Izvor: Agencije